Ajax blijft wel in het spoor van AZ en PSV

Feyenoord haakte af in de strijd om de titel, maar Ajax blijft keurig in het spoor van AZ en PSV. De Amsterdammers versloegen FC Groningen in eigen huis (0-4) en gaan derhalve met een overbrugbare achterstand van vijf punten de winterstop in.

Ajax blijft wel in het spoor van AZ en PSV

Waarschijnlijk geïnspireerd door de nederlagen van PSV en (in mindere mate) Feyenoord, liet Ajax over z'n bedoelingen in het Oosterpark geen misverstanden bestaan. De ploeg van trainer Ronald Koeman startte furieus en kreeg in een bijzonder aantrekkelijk openingsfase kans op kans.

Zo zag Rafael van der Vaart een vrije trap op de buitenkant van de paal belanden en wist Nigel de Jong (op een vrije trap van Wesley Sneijder) van een meter of drie over te schieten.

Het werd vooral ook een leuke wedstrijd om te zien, doordat FC Groningen zich niet verstopte. De Noordelingen probeerden Ajax vroeg vast te zetten op de eigen helft en vielen aan waar mogelijk was.

De regie was echter immer in handen van Ajax. Heel even, in het kwartier na de pauze, raakte de landskampioen die kwijt. In die fase kreeg de thuisploeg ook z'n beste kansen. Hans Vonk redde echter fraai op een stiftbal van Danny Buijs en een schuiver van Stefano Seedorf.

Voor Ajax was dat het sein om er tandje bij op te zetten en al counterend op jacht te gaan naar doelpunten. Dat lukte verrassend snel. Eerst was het Ryan Babel die Wesley Sneijder al koppend alleen voor Roorda zette (0-1) en vervolgens bood Rosales Nicolae Mitea een niet te missen kans: 0-2.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, al was de Amsterdamse doelpuntenhonger nog geenszins gestild. En het was Ryan Babel die zijn naam nog tot twee maal toe op het scoreformulier wist te krijgen, 0-4.

Bekijk hier al onze video's