Ajax blijkt 'eigen jeugd' de meeste speeltijd te geven van alle Eredivisie-clubs

Reacties

Ajax heeft volgens het Zwitserse CIES Football Observatory dit seizoen 'eigen jeugd' de meeste speeltijd gegeven van alle Eredivisie-clubs. Het percentage 'zelf opgeleide spelers' bij Feyenoord en PSV in duels in de Eredivisie is voorlopig beduidend lager.

Ajax blijkt 'eigen jeugd' de meeste speeltijd te geven van alle Eredivisie-clubs
© Pro Shots

CIES Football Observatory (CIES) heeft woensdag zijn bevindingen gepresenteerd naar aanleiding van een onderzoek naar het aandeel van zogenaamde 'eigen opgeleide spelers' bij clubs in zestig competities, waaronder de Eredivisie. CIES beschouwt - net als de UEFA - spelers die tussen de leeftijd van 15 en 21 jaar ten minste drie jaar bij een club hebben gespeeld als 'eigen jeugd'.

In het geval van Ajax komt het CIES uit op elf jeugdspelers die dit seizoen minuten hebben gemaakt in de elf competitieduels van de Amsterdammers. Deze spelers zijn gemiddeld 21,9 jaar en vormen samen een aandeel van 45,5 procent (speelminuten) van alle spelers die dit seizoen voor het Ajax van Maurice Steijn en John van 't Schip in actie zijn gekomen in de Eredivisie.

© CIES

Kanttekening
Nummer twee op de Eredivisie-lijst van het CIES is FC Volendam. Bij de huidige nummer zeventien van de Eredivisie kwamen tien 'jeugdspelers' in het veld en zij hebben samen een aandeel van 34,9 procent in het totaal aantal speelminuten van alle FC Volendam-spelers. Derde op de lijst is Vitesse met een percentage van 32,6 procent aan totale speeltijd van alle ingezette spelers.

Feyenoord en PSV hebben respectievelijk zes en vijf 'spelers uit eigen jeugd' opgesteld dit seizoen in de Eredivisie. Daarmee komt het aandeel van die spelers op 24,6 procent bij Feyenoord en 17,5 procent bij PSV. Heracles Almelo en Fortuna Sittard hebben volgens het CIES dit seizoen geen enkele 'jeugdspeler' ingezet.

Daarbij lijkt het Zwitserse onderzoek geen rekening te houden met Heracles-spelers die in het verleden uitkwamen in de gezamenlijke academie van FC Twente/Heracles.

Buitenland
Kijkend naar het buitenland heeft Dinamo Kiev dit seizoen (van alle onderzochte competities) het hoogste aandeel 'eigen jeugd' in competitiewedstrijden dit seizoen: van alle Dinamo-spelers die dit seizoen in actie kwamen in de Premjer Liha was 82,9 procent 'zelf opgeleid'. Kijkend naar de vijf grootste competities in Europa voert Athletic Bilbao de lijst aan: 68,9 procent van alle Bilbao-spelers die dit seizoen in La Liga in actie zijn gekomen waren 'zelf opgeleid'.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.