Ajax heeft aan sterke eerste helft genoeg tegen Panathinaikos

Ajax kan tevreden uit Griekenland vertrekken. De Amsterdammers wonnen de eerste van de twee wedstrijden van Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League. Het enige doelpunt van het duel werd in de eerste helft door Steven Berghuis gemaakt: 0-1.

Panathinaikos
0 - 1
Ajax
Ajax

Door de blessure van Christian Rasmussen begon Ajax noodgedwongen met één wijziging ten opzichte van het uitduel met FK Vojvodina aan de wedstrijd tegen Panathinaikos. Dat leverde een basisplaats op voor Berghuis, die dat vertrouwen van Francesco Farioli toch goed uitbetaalde. Ajax kwam goed voor de dag en veel van het aanvalsspel begon bij de 32-jarige aanvaller of ging via Carlos Forbs.

Het duurde uiteindelijk tot aan de 28ste minuut voordat Ajax het aardige veldspel omzette in een goal. Het was Berghuis, die even daarvoor te gehaast was bij een vrije schietkans, die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Na een aanval over meerdere schijven was het Kian Fitz-Jim die de bal goed teruglegde op de routinier, die precies raak schoot met de binnenkant van zijn voet. Ajax kwam nauwelijks in de problemen in de eerste helft, tot enkele minuten voor de rust. Plots was het Anastasios Bakasetas die Remko Pasveer bijna verraste. De Griek schoot tegen de kruising.

Na de rust werd het passieve Panathinaikos ineens wat actiever. De Grieken werden al snel tot twee keer toe gevaarlijk in buitenspelpositie, waaronder een afgekeurde treffer. Ook voormalig FC Twente-spits Alexander Jeremejeff kreeg een grote kans. Hij mocht één-op-één met Remko Pasveer, maar schoot naast.

Zowel Farioli als Diego Alonso brachten de nodige wissels. Zo speelde Ajax de wedstrijd bijvoorbeeld uit zonder Berghuis, maar met Bertrand Traoré en Brian Brobbey. De spits van Ajax maakte zijn eerste minuten van het seizoen. Aan de kant van Panathinaikos werden de troeven Tete en Fotis Iaonnidis getrokken. De Grieken wilden wel, maar echt gevaarlijk werden ze niet meer. Het betekent dat Ajax met een tevreden gevoel uit Griekenland vertrekt.

Over een week staat de return in de Johan Cruijff Arena op het programma. Aanstaande zondag begint Ajax in de Eredivisie met een thuisduel tegen SC Heerenveen.