Ajax swingt en veegt de vloer aan met Besiktas

Ajax heeft bij de start van het hoofdtoernooi van de Europa League zeer overtuigend afgerekend met Besiktas. De ploeg van Francesco Farioli was van begin tot eind de baas op het eigen veld en vierde dat met een 4-0 zege. Mika Godts was tweemaal trefzeker.

Ajax
Ajax
4 - 0
Beşiktaş
Beşiktaş

Vooraf was Ajax gewaarschuwd voor Besiktas, dat in zijn eerste acht wedstrijden onder Giovanni van Bronckhorst ongeslagen was gebleven. Op bezoek in de Johan Cruijff Arena kwam de Turkse grootmacht echter een stuk minder goed voor de dag. Besiktas liep vooral achter zijn tegenstander aan en schoot over negentig minuten zelfs geen enkele keer op doel.

Ajax maakte vanaf het begin een veel betere indruk. Na een vroege kans voor Kenneth Taylor, die nét niet bij de bal kwam, dwong Godts doelman Mert Günok tot een redding. Uit de rebound die volgde raakte Kian Fitz-Jim de paal. Ajax zette zijn tegenstander constant onder druk en nam na een halfuur een terechte voorsprong. Bertrand Traoré werd na goed werk van Taylor nog verdedigd, maar Fitz-Jim stond op de juiste plek om alsnog te kunnen scoren: 1-0.

Bij de start van de tweede helft bracht Van Bronckhorst spits Ciro Immobile, die verrassend op de bank was begonnen, in zijn elftal. De ervaren Italiaan kon het tij echter niet keren voor zijn ploeg. Ajax bleef sterker en gooide de wedstrijd in een rap tempo in het slot. Eerst verdubbelde Godts de marge, na een slim passje van Traoré. Even hierna schoot Taylor raak voor de 3-0.

Tussen de tweede en derde Ajax-goal in had Traoré nog de paal geraakt en Günok aan het werk gezet. Besiktas werd volledig omver geblazen en vond na de voor de Turken dramatische openingsfase van de tweede helft geen manier meer om zich nog terug in de wedstrijd te knokken. Een ruim kwartier voor tijd maakte Godts zijn tweede van de avond: 4-0.

Zo beleefde Ajax een uitstekend begin van zijn Europa League-avontuur. Volgende week gaan de Amsterdammers op bezoek bij Slavia Praag; Van Bronckhorst ontvangt dan met zijn Besiktas Eintracht Frankfurt.