Ajax treft met Panathinaikos team vol voormalig Eredivisie-spelers

Reacties

Met Panathinaikos treft Ajax een tegenstander in de derde kwalificatieronde van de Europa League die de nodige bekende gezichten herbergt. VI zet de zeven namen op een rij.

Ajax treft met Panathinaikos team vol voormalig Eredivisie-spelers
© Pro Shots

Tonny Vilhena
De bekendste oud-Eredivisie-speler van het stel. De inmiddels 29-jarige middenvelder maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor Feyenoord in de Eredivisie en was daarna zeven jaar lang een vaste waarde bij de Rotterdammers. In de zomer van 2019 verkaste de geboren Maassluizer voor negen miljoen euro naar het Russische Krasnodar. Via Espanyol en Salernitana belandde hij vorige zomer in Athene.

Filip Djuricic
De liefhebber zal deze 32-jarige Serviër niet vergeten zijn. Van 2009 tot 2013 liet Djuricic, die de bijnaam 'de Cruijff van de Balkan' opgespeld kreeg, mooie dingen zien bij SC Heerenveen. De Friezen pikten de tweebenige aanvallende middenvelder gratis op bij Radnicki Obrenovac om hem vier jaar later voor acht miljoen euro te verkopen aan Benfica. Djuricic speelde daarna voor 1. FSV Mainz 05, Southampton, Anderlecht, Sampdoria, Benevento en Sassuolo. In de zomer van 2023 maakte hij de transfervrije overstap naar Panathinaikos. Donderdag was de stilist nog trefzeker in de klinkende 0-4 zege op Botev Plovdiv.

Bart Schenkeveld
De 32-jarige Schenkeveld speelt al heel wat jaartjes voor Panathinaikos en is zelfs aanvoerder bij de Griekse ploeg. Donderdag ontbrak de centrale verdediger door de griep, maar tegen Ajax is Schenkeveld vermoedelijk weer van de partij. De mandekker uit Den Hoorn is opgeleid door Feyenoord en verhuisde na een uitleenbeurt aan stadgenoot Excelsior naar Heracles Almelo. Na twee jaar PEC Zwolle koos Schenkeveld in 2017 voor het grote avontuur met een overstap naar Melbourne City in Australië. In de zomer van 2019 keerde Schenkeveld bij Panathinaikos terug in Europa.

Aitor Cantalapiedra
In Enschede en omstreken zullen ze deze Spanjaard zeker nog niet vergeten zijn. Aitor was in het seizoen 2018/19 een van de belangrijkste pionnen bij FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie. Mede dankzij de dertien doelpunten van de inmiddels 28-jarige aanvaller keerden de Tukkers na één jaar weer terug naar de Eredivisie. Op dat niveau kwam hij tot zeven doelpunten en zes assists in 21 optredens alvorens in de zomer van 2020 transfervrij naar Panathinaikos te gaan. Bij de Griekse ploeg ontbrak Aitor in de wedstrijdselectie tijdens het tweeluik met Botev Plovdiv.

Alexander Jeremejeff
© Pro Shots
Alexander Jeremejeff

Alexander Jeremejeff
Iemand die een minder onuitwisbare indruk achterliet in de Grolsch Veste is deze dertigjarige Zweedse spits, die bij Panathinaikos inmiddels wel vaste waarde is. Jeremejeff voegde zich in de zomer van 2020 op huurbasis bij de selectie van FC Twente, maar na een halfjaar keerde de aanvaller alweer terug naar Dynamo Dresden. Die club verpatste hem kort daarop aan BK Häcken, waar hij weer volledig opbloeide. Na een topseizoen met 22 treffers in de Zweedse competitie verdiende hij een transfer naar Panathinaikos. Daar was hij afgelopen seizoen goed voor acht doelpunten in vijftien competitieduels namens de nummer vier van de Griekse Super League. In de dubbele confrontatie met Botev Plovdiv was Jeremejeff ook aardig op dreef: hij scoorde drie keer.

Dimitrios Limnios
Het wemelt van de voormalig FC Twente-aanvallers in de selectie van Panathinaikos, want ook Dimitrios Limnios heeft een verleden in Enschede. Tijdens het seizoen 2021/22 huurden de Tukkers de 26-jarige Griek, die ook de Braziliaanse nationaliteit bezit, van 1. FC Köln. Afgelopen winter verliet hij die club transfervrij om bij Panathinaikos in Griekenland terug te keren. Limnios, die ook als middenvelder uit de voeten kan, was bij Twente goed voor acht doelpunten in 33 Eredivisie-duels, maar daarna was hij een stuk minder trefzeker: nadat hij uit de Grolsch Veste was vertrokken, scoorde de 26-voudig international nooit meer in competitieverband.

Erik Palmer-Brown probeert Cody Gakpo af te stoppen.
© Pro Shots
Erik Palmer-Brown probeert Cody Gakpo af te stoppen.

Erik Palmer-Brown
De 27-jarige Palmer-Brown bewandelde een opmerkelijke weg. Op de eerste dag van het jaar 2018 nam Manchester City de centrale verdediger transfervrij over van Sporting KC uit de Verenigde Staten. De Engelse grootmacht verhuurde hem aan vier clubs, waaronder NAC Breda in het seizoen 2018/19, alvorens hem definitief naar satellietclub Troyes te laten gaan. Die Franse club verkocht de Amerikaan vorige zomer voor anderhalf miljoen euro aan Panathinaikos. In de Eredivisie kwam Palmer-Brown tot achttien wedstrijden en één doelpunt. Op 12 april 2019 redde hij een punt tegen FC Emmen (1-1).

Alles over FK Vojvodina - Ajax

Ajax heeft FK Vojvodina uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League. We blikken via verschillende manieren terug op deze Europese wedstrijd.

Analyticus Pieter Zwart zag Ajax pas laat op stoom komen.
Servische trots over de prestatie van FK Vojvodina.
Deze tactiek probeert Francesco Farioli erin te slijpen bij Ajax.
Welke rapportcijfers kregen de Ajacieden?

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.