Ajax walst na rust over De Graafschap heen

Een helft lang slaagde hekkensluiter De Graafschap erin om regerend landskampioen kampioen Ajax (gelijk)waardig partij. Maar de thee was nog niet op, of de Amsterdammers hadden het Achterhoekse klusje geklaard, 0-5.

De opluchting die in de 48ste minuut van iedere Ajacied afstraalde was tekenend. Julien Escudé had zijn ploeg in die minuut vanuit een corner van Wesley Sneijder op een voorsprong gezet, en daarmee was kennelijk een last van tal van Amsterdamse schouders gevallen.

Luttele minuten later was het duel al beslist ook, toen Mauro Rosales bij de tweede paal een afgemeten voorzet van Maxwell kon binnenglijden. Dezelfde speler kon zijn ploeg even later zelfs op 3-0 zetten, maar zijn vrije trap landde op de paal.

Vanaf die fase kon Ajax in alle rust naar het einde voetballen, maar daar zag het voor de pauze nog allerminst naar uit. De Graafschap-Ajax, het duel toch tussen de landskampioen en de hekkensluiter, was namelijk vijfenveertig minuten lang volledig gelijk op gegaan.

Ajax had in die fase voor rust wel wat halve kansjes gekregen (Rosales, Anastasiou), maar de beste kans was voor De Graafschap geweest. De inzet van Darije Kalezic werd door Escudé echter van de doellijn gewerkt.

De Franse verdediger werd aldus de man van de avond, want na een klein uur voetballen vond hij, andermaal op aangeven van Sneijder (ditmaal uit een hoekschop) opnieuw het net. Da lukte ook Ryan Babel, en hoe: vanaf een meter of 25 haalde hij verwoestend uit: 0-4. Tomás Galásek bepaalde tenslotte de eindstand: 0-5.