Ajax wendt coëfficiënten-dreun af in memorabel duel

Reacties

Door de zege van Ajax in de moeder aller strafschoppenseries is Nederland dit seizoen met liefst vijf teams actief in de hoofdfase van een Europees toernooi. Het is uitstekend nieuws met het oog op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Ajax wendt coëfficiënten-dreun af in memorabel duel
© Pro Shots
Ajax
Ajax
ns
0 - 1
Panathinaikos
Panathinaikos

Bij een uitschakeling zouden de Amsterdammers met RC Lens hebben moeten duelleren om een plekje in het hoofdtoernooi van de Conference League. Nu wacht het op papier zwakkere Jagiellonia Bialystok in de laatste voorronde van de Europa League. Verliest Ajax het tweeluik met de Polen, dan heeft het alsnog een Conference League-ticket.

Eerder plaatsten PSV, Feyenoord (beide Champions League), AZ (Europa League) en FC Twente (Europa League na het verlies tegen Red Bull Salzburg) zich al voor een hoofdfase. Daardoor heeft Nederland nog minimaal 40 duels (inclusief de laatste voorrondewedstrijden van Ajax) de kans om zijn coëfficiënt aan te scherpen.

Dat is nodig ook, want Portugal is dit seizoen uitstekend van start gegaan. Donderdag drong Sporting Braga door tot de play-offs in de Europa League. Een niveau lager kwalificeerde Vitória Guimarães zich voor dit stadium. Portugal is reeds met vier teams zeker van de hoofdfase: Benfica, Sporting CP (beide Champions League), FC Porto (Europa League) en Braga (Europa League of Conference League). Vitória Guimarães kan daar dus nog bij komen.

Op de coëfficiëntenlijst voor de cyclus 2020-25 verdedigt nummer zes Nederland een voorsprong van zo'n 4,5 punt op Portugal. Houdt de Eredivisie die marge dit seizoen vast, dan mag het ook in de jaargang 2026/27 met twee ploegen direct de Champions League in. In 2025/26 mag dit sowieso al.

Coëfficiëntenlijst 2020-25:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.