Ajax wint spectaculaire topper zonder voetbal

In het zonnige DSB stadion viel zondagmiddag van alles te beleven. Spannende momenten voor beide doelen en betwistbare beslissingen waren er te over, maar goed voetbal en soepel lopende aanvallen kwamen niet voor. Ajax had scherpere spitsen en versloeg AZ daardoor met 3-2.

Het duo Klaas-Jan Huntelaar-Luis Suárez onderscheidde zich in Alkmaar. Hun individuele klasse was AZ te machtig. Huntelaar was goed voor een doelpunt en een assist, Suárez maakte er twee. Ook Maarten Stekelenburg mag een groot deel van de eer opeisen met een gestopte strafschop en een assist.

AZ had niet zulke beslissende spelers in de ploeg. De ploeg van Louis van Gaal probeerde van alles, maar wist maar zelden gaatjes te vinden in de opnieuw druk bevolkte Amsterdamse defensie. Bovendien waren de schoten niet zuiver genoeg.

Na een ruim een half uur spelen kwam Ajax op voorsprong. Huntelaar legde aan uit een vrije trap van twintig meter. De muur sprong op en week uiteen, waardoor de bal er doorheen ging en Boy Waterman zijn hand er niet goed achter kon krijgen. Vlak voor rust gebeurde er het meeste. Na een briljante steekbal van Huntelaar, verscheen Suárez alleen voor de AZ-keeper. De Uruguayaan schoof de bal koel in de korte hoek. Nog voor de pauze verkleinde AZ het gat. Urby Emanuelson liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven door Kemy Agustien, die met een mooi hakje Demy de Zeeuw liet scoren.

Henk ten Cate meende dat Agustien zijn linksback naar de grond had gewerkt. De coach van Ajax mopperde in de tweede helft nog harder op scheidsrechter Pieter Vink. Die gaf AZ een penalty na een dertien in een dozijnduel tussen Huntelaar en Kew Jaliens, die elkaar bij een hoekschop vasthielden. Stekelenburg redde vervolgens sterk op de lage inzet van Mounir El Hamdaoui.

Op het moment dat AZ de druk steeds verder opvoerde, sloeg Ajax toe. Een uittrap van Stekelenburg belandde bij Suárez omdat Agustien hem uit het oog verloor. De Ajax-aanvaller lobde de bal over de uitgekomen Waterman heen. In de laatste minuut deed Moussa Dembélé nog wat terug. Hij scoorde uit de rebound na een snel genomen vrije trap van Haris Medunjanin.

Na vijf speeldagen in de Eredivisie heeft AZ al acht punten laten liggen. Ajax doet het beter en kwam op dertien uit vijf. De Amsterdammers hebben daarmee in ieder geval even de koppositie in handen.