Alex de redder in nood van teleurstellend PSV

Na de fraaie 1-0 tegen Arsenal begon PSV vol vertrouwen aan de klus tegen FC Groningen, waarvan de landskampioen thuis nog nooit verloor. Dat gebeurde nu ook niet, al kopte Alex PSV erg laat naar 1-0.

Alex de redder in nood van teleurstellend PSV

Ronald Koeman wijzigde zijn team voor het duel tegen FC Groningen op drie plaatsen in vergelijking met het Champions League-duel tegen Arsenal. Ibrahim Afellay, Alcides en Jefferson Farfán stonden nu in de basis, terwijl Manuel da Costa, Jan Kromkamp en Diego Tardelli op de bank begonnen.

Dat hield in dat PSV achterin met drie man speelde: Alcides, Alex en Carlos Salcido, met daarvoor vijf middenvelders (Edison Méndez, Timmy Simons, Jason Culina, Phillip Cocu en Ibrahim Afellay) en twee aanvallers (Farfán en Arouna Koné).

In Eindhoven was men nauwelijks gediend van de behoudende speelwijze van FC Groningen, vandaar dat na een minuut of twintig de eerste fluitconcerten in het Philips Stadion klonken. PSV-FC Groningen was inderdaad onnoemelijk saai, maar dan wel van beide kanten.

Indrukwekkend waren de doelpogingen van beide kanten niet, hooguit de door de attent keepende Bas Roorda net naast getikte kopbal van PSV-verdediger Alex, na een gave voorzet van Farfán. Alex scoorde dit seizoen al vier keer, want het scorend vermogen is niet het zwakste punt van PSV. De 61 goals van vóór het duel tegen FC Groningen werden dan ook verzorgd door zestien spelers.

Ook in de tweede helft hield PSV het tempo laag, waardoor het compact spelende FC Groningen af en toe in de verleiding kwam om ook eens op de andere helft een kijkje te gaan nemen. Maar de uitvoering van die uitbraken lieten veel te wensen over.

Met nog een half uur te gaan haalde Koeman de tegenvallende Culina en Afellay van het veld, ten faveure van Xiang Sun en Mika Väyrynen, die trouwens binnen twintig seconden naast schoot.

FC Groningen had tien minuten voor tijd veel pech toen een inzet van Luis Suárez maar net voorlangs ging. Kort daarna kwam PSV, dat de handen zelden op elkaar kreeg, dankzij Alex toch nog goed weg.

Bekijk hier al onze video's