Algerije straft defensieve wanorde Ivoorkust af

Ivoorkust gold als een van de favorieten voor de eindzege in het toernooi om de Afrika Cup. Tegen Algerije lieten De Olifanten het in defensief opzicht compleet afweten. Algerije kwam in de verlenging voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong en won met 3-2.

Het begon nog wel zo mooi voor Ivoorkust. In de vierde minuut zette Salomon Kalou een aanval op. De aanvaller van Chelsea kreeg de bal per toeval terug en scoorde beheerst met een schot in de korte hoek. De Ivorianen waren heer en meester, maar ze speelden ook erg slordig. Defensief lieten ze aardig wat steekjes vallen.

Algerije profiteerde in de veertigste minuut voor de eerste keer. Karim Matmour schoot raak via de binnenkant van de paal: 1-1. In de tweede helft misten Didier Drogba en Gervinho grote kansen namens Ivoorkust. Invaller Abdulkader Keita scoorde wel. Hij knalde de bal in de laatste minuut kiezelhard in de kruising. Daarmee leek Ivoorkust zeker van een plaats in de halve finale.

De Ivoriaanse defensie zag in blessuretijd echter de vrijstaande Majid Bougherra over het hoofd. De verdediger van Glasgow Rangers kon bij de tweede paal de 2-2 binnen koppen, waardoor het toch aankwam op een verlenging. Daarin sloeg Algerije opnieuw toe. Dit keer was het Hameur Bouazza die bij de tweede paal helemaal vrij mocht inkoppen: 2-3.

In de blessuretijd van de verlenging leek Ivoorkust nog gelijk te maken. Kolo Touré schoot raak, maar de treffer van de verdediger van Manchester City werd ten onrechte afgekeurd. Daardoor plaatste Algerije zich voor de halve finale.