Alle ogen gericht op spitsenstrijd Lewandowski - Kiessling

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de vijftiende speelronde is dat het duel tussen Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen van zaterdagavond (18.30 uur).

Alle ogen gericht op spitsenstrijd Lewandowski - Kiessling

Borussia Dortmund

Klassering: 3de plaats (31 punten uit veertien duels)
Vorm: W-W-V-V-W

Borussia Dortmund snakt naar de winterstop. Ilkay Gündogan, Neven Subotic, Mats Hummels en Marcel Schmelzer zijn al geruime tijd afwezig door blessureleed. Afgelopen dinsdag tijdens het bekerduel met derdeklasser Saarbrücken (0-2 winst) ontbraken ook Marco Reus, Nuri Sahin en Sven Bender. Het zal voor BVB nog een lastige klus worden om met een gehavende selectie de resterende drie competitieduels in 2013 plus de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Olympique Marseille van komende w oensdag goed door te komen. Door de recente nederlagen tegen VfL Wolfsburg (1-2) en Bayern München (0-3) is BVB in de Bundesliga achterhaald door Bayer Leverkusen. Aan de andere kant heeft de club nu, na veertien speelronden, liefst vijf punten meer dan een jaar terug.

Het duel met Die Werkself staat in het teken van de strijd tussen spits Robert Lewandowski en Stefan Kiessling. Na veertien speelronden voert Lewandowski het topscorersklassement aan met elf treffers voor BVB. Daarnaast bekleedt de Pool ook de eerste plaats in het klassement Meest Waardevolle Spelers met zestien punten (doelpunten plus assists). Vorig seizoen scoorde Lewandowski in beide ontmoetingen met Bayer Leverkusen. In beide overzichten wordt hij gevolgd door Kiessling, goed voor in totaal negen doelpunten en vier assists. Kiessling was de laatste seizoen níét productief tegen BVB, tijdens de 1-3 thuisnederlaag in januari 2011 scoorde hij voor het laatst.

Uitgelicht
Vanwege personele problemen achterin werd Manuel Friedrich vorige maand aan de BVB-selectie toegevoegd. Voor de 34-jarige centrumverdediger wordt het duel met Bayer Leverkusen het weerzien met zijn vorige werkgever. Tot afgelopen zomer stond Friedrich daar zes seizoenen onder contract; sindsdien was de negenvoudige Duits international clubloos. Uitgerekend tegen Bayer Leverkusen kan hij zijn 250ste Bundesliga-duel spelen.

Bayer Leverkusen

Klassering: 2de plaats (34 punten uit veertien duels)
Vorm: W-V-W-W-W

De 3-0 zege van Bayer Leverkusen op het 1. FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek heeft voor het nodige zelfvertrouwen gezorgd. Het bevestigde dat de formatie van trainer Sami Hyypiä na een mokerslag níét meer ver terugvalt. Anderhalve week terug leed Die Werkself een blamage door voor eigen publiek met 0-5 van Manchester United te verliezen; hierdoor heeft het plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League niet meer in eigen hand. Maar ook tijdens de drie voorgaande nederlagen dit seizoen (waarvan twee in de Bundesliga) wist de Bayer Leverkusen zich meteen te herpakken en leverde de eerstvolgende wedstrijd een goed resultaat op: drie klinkende overwinningen plus een 0-0 bij Shakhtar Donetsk in de Champions League.

In de Bundesliga zag coach Hyypiä, als speler uitkomend voor onder meer Willem II, zijn team de voorbije drie duels winnen. Behalve 1. FC Nürnberg werden Hertha BSC (0-1) en Hamburger SV (5-3) verslagen. De enige clubs met een langere serie zijn Bayern München (won de laatste zes wedstrijden) en Borussia Mönchengladbach (vijf).

Uitgelicht
Sidney Sam vormt met Kiessling en Heung-Min Son het levensgevaarlijke aanvalstrio van Bayer Leverkusen. De drie, ook bekend als het magische Dreieck, hebben 22 van de 31 competitietreffers verzorgd. Niettemin is de langetermijntoekomst van Sam in Leverkusen uiterst onzeker. Duitse media beweren dat de vijfvoudige international al een akkoord heeft met Schalke 04.

Onderlinge historie

Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen ontmoetten elkaar voor het eerst in de Bundesliga op 26 oktober 1979; voor eigen publiek won Leverkusen met 2-1. Daarvoor hadden de teams elkaar zes keer in drie voorgaande verbanden getroffen: Oberliga (1962/63), Regionalliga (1972/73) en Tweede Bundesliga (1975/76). Van de laatste twaalf onderlinge duels, bleven er zeven onbeslist. Van de overige vijf won Bayer Leverkusen er slechts één.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
14/01/2011 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 1-3 Bundesliga
27/08/2011 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 0-0 Bundesliga
11/02/2012 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen 1-0 Bundesliga
15/09/2012 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen 3-0 Bundesliga
03/02/2013 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 2-3 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's