Amrabat scoort voor Galatasaray, Been opnieuw gelijk

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Anderlecht heeft het debuut van verdediger Bram Nuytinck niet kunnen opluisteren met een overwinning • Op bezoek bij Lierse SK stond de ploeg van trainer lang met 1-0 voor door een vroege goal van Kanu, maar aanvaller Dolly Menga bezorgde Anderlecht vier minuten voor het einde het vierde puntenverlies van dit seizoen • Door het gelijkspel verzuimde de landskampioen twee punten in te lopen op koploper Club Brugge, dat vrijdag nog 1-1 speelde tegen KV Kortrijk •

• Ook Mario Been speelde met RC Genk gelijk tegen Waasland-Beveren • Been en de zijnen begonnen goed met een vroege goal van Jelle Vossen in de zevende minuut • Zes minuten later stond het echter alweer gelijk door toedoen van de Israëlische verdediger Gal Shish • Genk kon puntenverlies daarna niet meer voorkomen, waardoor het met twee zeges en vijf remises op zes punten van koploper Club Brugge staat •

• Het KV Mechelen van Harm van Veldhoven won wel • Op bezoek bij AA Gent werd het 2-0 door treffers van David Destorme en Alessandro Cordaro • SV Zulte Waregem ging Anderlecht op doelsaldo voorbij door een 1-0 overwinning tegen OH Leuven • • Girondins Bordeaux en Valenciennes hebben met een 0-0 gelijkspel verzuimd om Paris Saint-Germain te achterhalen • De Parijzenaren blijven daardoor derde op basis van een beter doelsaldo • Zondag komen met Olympique Marseille en Olympique Lyon de nummers één en twee van de ranglijst nog in actie •

• Lille heeft slechte zaken gedaan in de Franse competitie • De Noord-Franse formatie stond lange tijd voor tegen het onderin bungelende Troyes • In de 88ste minuut was Sebastien Grax de gevierde man voor de thuisploeg door de 1-1 binnen te schieten • Het doelpunt van Lille kwam op naam van Dimitri Payet • • Galatasaray blijft door een ruime 4-0 overwinning op bezoek bij Antalyaspor koploper in Turkije met tien punten na vier duels • Nordin Amrabat maakte zijn eerste treffer in dienst van de Turkse landskampioen • Ook Johan Elmander, Burak Yilmaz en Umut Bulut waren trefzeker • Antalyaspor speelde ruim een helft met een man minder door een rode kaart van Promise Isaac • • Dnjepr Dnjepropetrovsk kan vol vertrouwen naar de Europese wedstrijd tegen PSV toe leven • De ploeg uit Oekraïne won in eigen huis met minimaal verschil van Chernomorets (1-0) • Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft dit jaar laten blijken in goede vorm te zijn • Na negen competitieduels heeft het nog niet verloren en staat het met 21 punten op de tweede plaats, zes punten achter koploper Shakhtar Donetsk, dat met 3-0 won op bezoek bij Zorya Lugansk • Donderdag staat het eerste pouleduel in de Europa League op het programma met PSV • • Moestafa El Kabir heeft zich weer laten gelden in Zweden • De aanvaller was voor het eerst dit seizoen trefzeker namens Mjällby tegen GAIS (4-0), toen hij de laatste treffer maakte • De Amsterdammer viel een half uur voor tijd in • El Kabir speelde afgelopen seizoen nog voor Cagliari, maar de Italiaanse club wilde de huurperiode niet omzetten in een definitieve overname • • Vier dagen voor de ontmoeting in de Champions League met Benfica heeft Celtic tegen Saint Johnstone de eerste nederlaag van het seizoen geleden • De landskampioen kwam na drie minuten nog wel op voorsprong door een treffer van Kris Commons • Gregory Tade en Rowan Vine - met een schitterende uithaal - bezorgden Saint Johnstone vervolgens de eerste overwinning van deze jaargang, die de club van de laatste plaats afhelpt • Celtic blijft derde met acht punten na vijf speelrondes • • Aras Özbiliz heeft voor Kuban Krasnodar een punt gered tegen Spartak Moskou (2-2) • De voormalig Ajacied, die in de basis begon voor zijn nieuwe werkgever, zorgde na een uur spelen voor de eindstand • Daarvoor hadden Aiden McGeady en Emenike al voor Spartak Moskou gescoord, terwijl Artem Fidler trefzeker was voor Kuban Krasnodar • Demy de Zeeuw zat niet bij de wedstrijdselectie van Spartak Moskou •

• Lokomotiv Moskou heeft met een 1-0 overwinning op Rubin Kazan aansluiting behouden met titelfavoriet Zenit Sint-Petersburg • Na een rode kaart van de Argentijn Cristian Ansaldi vlak voor rust sloeg de ploeg van trainer Slaven Bilic zijn slag • Een treffer van Dmitri Tarasov in de 52ste minuut was voldoende om de drie punten in de Russische hoofdstad te houden • Lokomotiv heeft daardoor zestien punten na acht duels, Rubin blijft op twaalf steken • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.