Anekdotes en covers: Catalanen koesteren herinneringen aan Neeskens

Reacties

Niet alleen de Nederlandse voetbalwereld werd maandag opgeschrikt door het overlijden van Johan Neeskens. In Catalonië wordt de dood van het Nederlandse voetbalicoon (73) nauwkeurig uitgemeten met mooie woorden en anekdotes in de krant Mundo Deportivo.

Anekdotes en covers: Catalanen koesteren herinneringen aan Neeskens

De link die Neeskens met Spanje heeft, is bekend. De Nederlander veroverde de harten van de fans van Barcelona door eerst tussen 1974 en 1979 voor de club te spelen en er later tussen 2006 en 2008 terug te keren als assistent-trainer van Frank Rijkaard. Net als in Nederland is de dood van Neeskens ook groot nieuws in Spanje, en dan met name in Catalonië. Het Neeskens-nieuws prijkt dan ook op de cover van het Catalaanse medium.

Neeskens op de cover van Mundo Deportivo
Neeskens op de cover van Mundo Deportivo

Overigens had niet alleen MD uitgebreid aandacht voor het overlijden van Neeskens. Ook dagblad Sport wijdde de cover aan de middenvelder.

Ook Sport geeft Neeskens de volle aandacht op de cover
Ook Sport geeft Neeskens de volle aandacht op de cover

'Met Neeskens vertrekt Johan II, één van de grote mythen uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en één van de meest geliefde buitenlandse voetballers uit de geschiedenis van FC Barcelona', luidt één van de typeringen in MD. 'Met zijn lange haar, zijn bakkebaarden en zijn onmiskenbare witte enkelbanden won hij slechts één Copa del Rey, maar hij is een onuitwisbare herinnering.'

Ode van Rexach

Carles Rexach, die met Neeskens samenspeelde bij Barcelona, heeft een column geschreven over het overlijden van 'goede vriend' Neeskens, de voetballer die volgens hem 'nooit moe' werd. Toen Neeskens in 1974 bij Barcelona arriveerde, was het Rexach die met Johan Cruijff op één kamer sliep. Cruijff vond dat Rexach bij Neeskens moest gaan slapen om hem de Spaanse taal snel machtig te maken.

'Hij kon meteen met iedereen overweg, met teamgenoten en met coaches, omdat hij het type voetballer was waar coaches het meest van houden, een man die voor iedereen rende', vervolgt Rexach, die Neeskens als 'een stier' typeert. 'Ik herinner me dat we tijdens de training tegen hem moesten zeggen: Hé, stop ermee!!! Omdat de man niet stopte. Hij werd nooit moe en dat was goud voor het team en voor de dienstdoende coaches. Rust zacht, vriend.'

'Messi, Messi!' komt voort uit 'Neeskens, Neeskens!'

De voetballiefhebber van vandaag kent allemaal de kreet 'Messi, Messi!', die de fans van Barcelona, Paris Saint-Germain, Inter Miami CF en het Argentijnse elftal allemaal al eens een keer voor Lionel Messi hebben gezongen. De oorsprong van deze kreet heeft in ieder geval te maken met Neeskens.

'De kreet werd geboren tijdens de het vieren van het winnen van de Basel Cup in 1979 op het bomvolle Plaça de Sant Jaume. Het was toen al bekend dat Neeskens vanwege een besluit van de club niet verder zou gaan bij Barça. De fans begonnen 'Neeskens, Neeeskens!' van de straat te donderen', klinkt het in MD. Het tafereel leidde bijna tot het aftreden van toenmalig president Josep Lluís Núñez omdat de Barça-fans 'Neeskens, ja, Núñez, nee' begonnen te zingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.