APOEL verrast, Fiorentina en Arsenal klaren klus

Fiorentina, Arsenal, APOEL Nicosia, VfB Stuttgart en Olympiakos Piraeus hebben de Champions League bereikt. Met name de Cyprioten boekten een knappe zege op FC Kopenhagen.

Fiorentina-Sporting Lissabon 1-1 (2-2) Vanaf het eerste fluitsignaal van de Engelse scheidsrechter Howard Webb was Sporting Lissabon de aanvallende ploeg. Fiorentina werd in eigen huis ver op eigen helft gedrukt en had in de eerste helft nauwelijks iets in te brengen. De aanvalsdrift van Sporting Lissabon kreeg in de 35ste minuut zijn beloning. Nadat Liedson wat mogelijkheden had laten liggen schoot João Moutinho met de binnenkant van zijn rechtervoet fraai een vrije trap in de kruising.

Na de hervatting kwam de thuisploeg meer in zijn spel en ontstond er een open wedstrijd. Acht minuten na rust tekende Stevan Jovetic voor de gelijkmaker. Door die treffer moesten de Portugezen op zoek naar een doelpunt om het seizoen te vervolgen in de Champions League in plaats van in de Europa League. Dat speelde Fiorentina in de kaart - het elftal kreeg meer ruimte - maar de onzorgvuldigheid was groot bij de ploeg uit Florence. Maar waar Sporting er tegen FC Twente erin slaagde in de laatste minuut nog te scoren, faalde de ploeg en speelt nu Europa League.

Arsenal-Celtic 3-1 (2-0) Met de 2-0 uitzege op zak had Arsenal weinig te vrezen van Celtic. Coach Arsène Wenger koos er dan ook voor om Robin van Persie en Andrei Arshavin op de bank te laten beginnen. De Rotterdammer hoefde zijn trainingspak ook niet meer uit te doen. Het zelfvertrouwen van de Franse oefenmeester was terecht, de Londense ploeg had weinig te duchten van de Schotse opponent. Binnen het half uur hadden The Gunners zelfs een voorsprong te pakken. Eduardo da Silva benutte een strafschop die hij had versierd nadat hij makkelijk was gevallen over Celtic-goalie Artur Boruc. Dit tot grote woede van de Poolse goalie.

Acht minuten na rust vergrootte Arsenal de marge. Emmanuel Eboué haalde trefzeker uit in het strafschopgebied voor de 2-0. Na een soepele combinatie met Jack Wilshere zorgde de twee minuten eerder ingevallen Arshavin een kwartier voor tijd voor een nog groter verschil. In de blessuretijd voorkwam Massimo Donati met zijn goal dat Celtic over twee wedstrijden de hatelijke nul scoorde. APOEL Nicosia-FC Kopenhagen (0-1)Met de wetenschap dat de Cyprioten met 1-0 hadden verloren in Denemarken, vloog de ploeg - met Joost Broerse in de basiself - er vanaf het begin vol bovenop. Via een goal van Kamil Kosowski in de tweede minuut en een benutte strafschop van Chrysis Michael stond APOEL binnen twintig minuten op een 2-0 voorsprong. Vijf minuten later zorgde Dame N'Doye ervoor dat FC Kopenhagen weer virtueel Champions League speelde. Nog voor rust vloog Nicosia elkaar weer collectief om de nek. Michael zorgde met zijn tweede van de avond voor een 3-1 voorsprong. Ondanks een overwicht en enkele forse kansen voor FC Kopenhagen bleven APOEL en Broerse (die nog een bal van de lijn kopte) overeind en speelt Champions League.

VfB Stuttgart-FC Timisoara (2-0) Met een geruststellend resultaat (2-0 winst) uit de eerste wedstrijd begon VfB Stuttgart aan de laatste horde op weg naar de Champions League. De bezoekers kwamen vooral om de score niet te ver te laten oplopen en legden de focus op het voorkomen van tegentreffers. Stuttgart vond het best en controleerde op het gemak de wedstrijd. Stuttgart ging in de slotfase nog wel op zoek naar een doelpunt, maar ontbeerde precisie.

Olympiakos Piraeus-Sheriff Tiraspol 1-0 (2-0) Ook Olympiakos Piraeus was met een 2-0 zege in het uitduel huiswaarts gekeerd. De Grieken hadden weinig te duchten van het Moldavische Sheriff Tiraspol. Beide ploegen kregen wel kansen, maar lieten zelden echt de tanden zien. Kostantinos Mitroglou zorgde in de slotfase ervoor dat het publiek van Olympiakos tevreden naar huis kon.