Arbitragepanel oordeelt over veelbesproken incident tussen Rice en Veltman

Reacties

De veelbesproken rode kaart voor Arsenal-middenvelder Declan Rice in het competitieduel met Brighton & Hove Albion van vorige week zondag was terecht. Dat heeft het onafhankelijke scheidsrechterspanel van de Premier League dinsdag laten weten.

Arbitragepanel oordeelt over veelbesproken incident tussen Rice en Veltman
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
1 - 1
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

Rice kreeg zijn tweede gele kaart tegen Brighton na een incident met Joël Veltman. De Engelse international tikte de bal weg, op het moment dat de 32-jarige ex-Ajacied een vrije trap wilde nemen. Rice ging vervolgens naar de grond, maar kreeg tot zijn eigen ongeloof zijn tweede gele kaart – en dus rood – van scheidsrechter Chris Kavanagh.

Arsenal-manager Mikel Arteta sprak na afloop zijn onvrede uit over die beslissing, omdat een vergelijkbaar incident eerder in de wedstrijd met Brighton-speler João Pedro geen gele kaart opleverde. 'Als voor dit soort zaken consequent geel wordt gegeven, dan is het prima. Maar dat gebeurt niet. Het gaat om dat wispelturige', deed hij zijn beklag.

Diverse analisten in Engeland vonden dat Veltman de gele kaart had uitgelokt door de bal min of meer in de loop van Rice te tikken voordat hij de vrije trap wilde nemen. Het kwam de verdediger van Brighton op veel kritiek op sociale media te staan, wat al tot een Instagram-post van zijn vrouw leidde. Zij bekritiseerde de analisten en wees hen op hun verantwoordelijkheid.

Brighton-manager Fabian Hürzeler nam het na afloop al op voor Veltman en vond het een duidelijk rode kaart voor Rice. 'Hij schiet de bal weg, dit is gewoon tijdrekken.' Het onafhankelijke scheidsrechterspanel deelt die mening. 'Dit is een duidelijk een opzettelijke actie. Rice weet wat hij doet en geeft de bal een subtiel tikje. De scheidsrechter heeft geen keus.'

Rice moet door de eerste rode kaart van zijn loopbaan de beladen derby van komende zondag tegen Tottenham Hotspur missen. Arteta moet vrezen dat ook Martin Ødegaard niet inzetbaar is tijdens de North London Derby. De Noorse spelmaker viel maandag geblesseerd uit bij Noorwegen tijdens het Nations League-duel met Oostenrijk.

Premier League

Stand Premier League 2024/2025

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
4
4
0
0
11-3
+8
12
2
Arsenal
4
3
1
0
6-1
+5
10
3
Newcastle United
4
3
1
0
6-3
+3
10
4
Liverpool
4
3
0
1
7-1
+6
9
5
Aston Villa
4
3
0
1
7-6
+1
9
6
Brighton & Hove Albion
4
2
2
0
6-2
+4
8
* Actueel tot en met 16 sep. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer D. Rice
Meer over D. Rice
Meer J. Veltman
Meer over J. Veltman
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.