Argentinië worstelt met Mexico maar wint

Het kostte heel wat moeite, maar Argentinië is erin geslaagd over de rug van een dapper Mexico de kwartfinale te bereiken. Een bevlieging in de verlenging bracht de overwinning (2-1). Bovendien hielpen Jared Borgetti en scheidsrechter Massimo Busacca een handje.

Argentinië deed vrijwel geen moment denken aan de geoliede machine die het de drie voorgaande duels dit WK was. Mexico hield redelijk eenvoudig stand zonder naar zware middelen te grijpen. El Tri speelde brutaal mee en was nergens op het veld duidelijk de mindere.

De Mexicanen kregen al vroeg in de wedstrijd een zetje in de rug. In de zesde minuut hielp aanvoerder Rafael Márquez zijn ploeg aan een 1-0 voorsprong. Hij werkte de bal glijdend bij de tweede paal binnen nadat Mario Méndez had doorgekopt.

De fraaie uitgangspositie ging al snel verloren. Borgetti probeerde Hernan Crespo van scoren te houden maar werkte daarbij de hoekschop van Juan Roman Riquelme met het hoofd voorbij zijn eigen doelman: 1-1 (tiende minuut).

De wedstrijd was daarna vooral spannend. Echte grote kansen waren er niet veel. Crespo was wel heel dichtbij maar mikte met een lobje net voorlangs. Borgetti scoorde even later bijna in het Argentijnse doel, ware het niet dat Roberto Abbondanzieri redde.

Vlak voor rust ontsnapte Argentinië. Gabriel Heinze verspeelde knullig de bal en tackelde de doorgebroken Francisco Fonseca. Busacca vond het slechts geel waard, waardoor de Argentijnen er elf overhielden.

Na rust zette Argentinië aan en kwam Mexico er steeds minder uit. Maar de veel geprezen ploeg van José Pekerman miste de finesse om door te drukken. Ook niet met Carlos Tevez, Lionel Messi en Pablo Aimar als verse krachten.

In de verlenging gaf de grotere individuele klasse bij de Argentijnen alsnog de doorslag. De manier waarop Maxi Rodríguez de winnende maakte, was een lust voor het oog. Hij nam een pass van Juan Pablo Sorín op de borst aan en volleerde de bal met zijn mindere linker in een grote boog in de verre kruising.

Argentinië moet nu vrijdag in Berlijn Duitsland zien te verslaan in de kwartfinale. De Zuid-Amerikanen hebben een half uur meer en een veel zwaardere wedstrijd in de benen. Bovendien toonde Mexico aan dat er wat te halen valt.