Arteta dient verontwaardigde Engelsen van repliek over aanstelling Tuchel

Reacties

Het aanstellen van Thomas Tuchel als bondscoach maakte nogal wat los in Engeland. Mikel Arteta, de anglofiele Baskische manager van Arsenal, deed op zijn persconferentie vrijdag zijn zegje over de controversiële beslissing.

Arteta dient verontwaardigde Engelsen van repliek over aanstelling Tuchel
© Pro Shots
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth
Za 19 okt.
18:30
Arsenal
Arsenal

'Ik snap de meningen, maar dat ligt aan de FA. Zij kunnen beslissen om alleen Engelse managers uit te nodigen. Ik begrijp dat sommige mensen verdrietig zijn dat het geen Engelsman is geworden, maar ik zou ook trots zijn op hoeveel mensen alles zouden laten vallen voor die baan. Dat komt ook door hoe je hier als buitenlander behandeld wordt: de passie, het respect. Dat is niet in veel landen zo', aldus de manager van Arsenal.

Zelf zou hij ook moeten nadenken als de FA hem ooit belt. 'Ik heb een gevoel voor dit land, ik woon er al 22 jaar. Ik voel me hier elke dag gerespecteerd, verwelkomd en geïnspireerd. Daar moeten jullie maar trots op zijn', aldus Arteta tegenover het Engelse journaille, daags voor het treffen van zijn club met Bournemouth. Met die 22 jaar bedoelt de manager zijn periode in Engeland en ook de vier jaar die hij doorbracht elders in het Verenigd Koninkrijk, als speler van Rangers FC.

Arteta vertrok in 2005 naar Everton en is sindsdien niet meer weggegaan uit Engeland. Hij diende zes jaar op Goodison Park, daarna nog vijf bij Arsenal en drie als assistent bij Manchester City voordat hij eind 2019 het stokje van Unai Emery overnam in het Emirates Stadium. De middenvelder uit San Sebastián raakte zo aan Engeland gehecht dat hij richting het WK 2010 zelfs trachtte om speelgerechtigd te worden voor The Three Lions. De FIFA liet dat destijds niet toe.

Guardiola
Ook Manchester City-manager Pep Guardiola, die veel genoemd werd voor de vacature, sprak zich uit vóór Tuchel. 'We moeten hem feliciteren. Het is ook niet zo dat hij zelf kan kiezen waar hij geboren wordt. Ik snap dat je trots bent op je afkomst, maar de wereld is zo groot en we moeten open-minded zijn', aldus de Catalaan bij zijn wekelijkse persmoment.

Bekijk hier al onze video's
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.