Ayew kopt Ghana naar kwartfinale van Afrika Cup

Ghana heeft zich door een overwinning op Burkina Faso geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup. De ploeg had genoeg aan een treffer van André Ayew (1-0).

Doordat Burkina Faso eerder dit toernooi gelijkspeelde tegen Ivoorkust en Ghana tegen dezelfde tegenstander verloor, wist Burkina Faso dat het aan een gelijkspel genoeg had om de laatste acht te bereiken. Ghana zou zich alleen bij een overwinning plaatsen voor de kwartfinale.

De ploeg van bondscoach Milovan Rajevac begon echter slap aan de wedstrijd en het was Burkina Faso dat de beste kansen kreeg. Vooral Jonathan Pitroipa was een plaag voor de verdediging van Ghana, de aanvaller van Hamburger SV was erg gevaarlijk met zijn dribbels.

Ghana kon er niets tegenover stellen, maar na een half uur kwam de ploeg op 1-0 uit de eerste kans die het kreeg. André Ayew kopte uit stand knap binnen, waardoor Burkina Faso wist dat het moest komen. Les Etalons hadden echter moeite met het creëren van kansen.

Toen Mamadou Tall in de 66ste minuut van het veld werd gestuurd vanwege een slaande beweging leek de wedstrijd beslist, maar het lukte Ghana niet om tegen tien man een verlossende tweede treffer te maken. Het bleef daarom tot de laatste minuut spannend voor The Black Stars.

Ghana komt door de moeizame overwinning op drie punten uit twee duels, waardoor de ploeg zich net als Ivoorkust plaatst voor de kwartfinale. Burkina Faso eindigt met één punt uit twee wedstrijden op de derde plaats in Groep B, waarin eigenlijk ook Togo zou uitkomen.