AZ start in Europa met spektakelstuk vol keepersblunders

AZ heeft Nederland woensdagavond zijn eerste zege sinds de start van de Europese competitiefases bezorgd. In Alkmaar was de thuisclub te sterk voor IF Elfsborg, hoewel AZ het nog behoorlijk spannend maakte tijdens de Europa League-start.

AZ
3 - 2
IF Elfsborg
IF Elfsborg

AZ begon in eigen huis ijzersterk in dezelfde opstelling als afgelopen vrijdag tegen PEC Zwolle. Elfsborg-verdediger Simon Hedlund werkte in de vijfde minuut bijna de bal achter zijn eigen doelman en kort daarna schoot Troy Parrott via keeper Isak Pettersson over. Het was dus wachten op de 1-0, maar de 0-1 viel. Timothy Noor Ouma schoot in de 23ste minuut via de handschoen van keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro raak.

Daarvoor was AZ al ontsnapt aan een achterstand. Ahmed Qasem werkte binnen op aangeven van Arber Zeneli, maar de voormalig SC Heerenveen-speler stond daarvoor een paar millimeter buitenspel. Het was bij Elfsborg een feest der herkenning, met Sebastian Holmรฉn (ex-Willem II) in de basis en Rami Kaib (ex-Heerenveen) en Andri Baldursson (ex-NEC) op de bank naast de 32-jarige trainer Oscar Hiljemark, die voorheen PSV diende. Holmรฉn zou in de slotfase rood krijgen voor het neerleggen van de doorgebroken Parrott.

Elfsborg dacht de rust te halen met een voorsprong op zak, maar rond de pauze ging het helemaal mis voor de gasten. Kort voor rust scoorde Ruben van Bommel nadat keeper Pettersson de bal losliet en kort na rust kon hij scoren na slecht uitverdedigen van Elfsborg. Bij AZ ging het vervolgens ook mis achterin. De doorgaans zo betrouwbare Owusu-Oduro liet zich kort na de 2-1 foppen door Hedlund. Hij schoot van afstand in de rechterhoek, de goalie van AZ leek zich te verkijken op die inzet.

Na die klap nam AZ weer het initiatief in eigen huis, met succes. Uitblinker Jordy Clasie had een schot gekeerd zien worden, enkele minuten later mocht Parrott aanleggen vanaf elf meter na een overtreding op invaller Jayden Addai. De Ier faalde niet en bekroonde zijn eerste Europese optreden zo met een doelpunt. Een tweede werd hem niet gegund door de arbitrage, zijn 4-2 werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het tweede doelpunt van Parrott bleek niet nodig voor de zege, want er werd niet meer gescoord in Alkmaar. Zo begint AZ de Europa League-campagne met een krappe zege. Athletic Bilbao is begin oktober de volgende Europese tegenstander.