Babel en Sneijder verlossen zoekend Ajax

Ajax heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Brøndby IF maakte het de Amsterdammers in de eigen Arena flink lastig, maar dankzij een bijna karakteristieke geniale bevlieging van Ryan Babel en twee rake schoten van invaller Wesley Sneijder bleven de Denen met lege handen achter (3-1).

In de 48 minuten voorafgaande aan zijn doelpunt was Babel zo'n beetje de Ajacied die het minste in de wedstrijd zat. De achttienjarige aanvaller, die als linksbuiten niets goed deed en geen enkel aandeel in het spel had, liet echter zien dat hij desondanks van waarde is. Vanaf links trok hij naar binnen en zwiepte de bal vanuit de heup à la Rivaldo steenhard en laag in de korte hoek.

De 1-1 kwam precies op het goede moment. Ajax had twintig minuten eerder zwaar aangeslagen de kleedkamers opgezocht. Johan Elmander zorgde een minuut voor de pauze voor de 0-1. De Zweedse ex-Feyenoorder schoot koel raak nadat Brøndby een twee-tegen-één simpel uitspeelde. Elmander was eerder al dicht bij de 0-1 maar toen redde Hatem Trabelsi op de doellijn.

Ajax stelde daar in de eerste helft niets tegenover. Slechts de fris spelende Urby Emanuelson en in iets mindere mate Steven Pienaar waren bereid het initiatief te nemen om iets te creëren. Kansen kwamen er echter pas na de 1-1 toen het tempo steeg. Hedwiges Maduro schoot gevaarlijk van afstand en Nigel de Jong waagde twee keer een poging. Elmander vond aan de andere kant Hans Vonk op zijn weg.

In de laatste tien minuten nam Sneijder revanche en hij leidde in veilige haven. De getergde middenvelder, door Danny Blind opnieuw gepasseerd ten faveure van Nourdin Boukhari, brak het Deense verzet definitief. Eerst mikte hij van achttien meter de 2-1 in de bovenhoek. En drie minuten voor tijd schoot hij op aangeven van Maduro opnieuw fraai raak.

Ajax zit donderdag bij de loting van de Champions League in pot 2.