Balbezit met dichte muur recept Spaanse succes

Reacties

Turkije was in Nice een speelbal voor Spanje in Nice (3-0). Namens VI analyseert Freek Jansen het duel.

Balbezit met dichte muur recept Spaanse succes

Groep D, tweede ronde
17 juni 2016
Nice

De ogen van Fatih Terim spuwden na twintig minuten vuur. De bondscoach van Turkije zag tot zijn grote frustratie dat spits Burak Yilmaz bij een counter te vroeg de loopactie vooruit maakte, waardoor hij buitenspel stond toen de pass op maat werd gegeven. De trainer wist als geen ander dat een goed resultaat tegen Spanje afhankelijk is van die paar spaarzame aanvallende momenten.

Het succes van het Spaanse voetbal, met de nationale ploeg voorop, wordt vaak ontleend aan het spel in balbezit. Niet geheel onlogisch, aangezien La Roja elke wedstrijd ingaat om te domineren en vanuit een positiespel met hoge balcirculatie tot kansen te komen. Dikwijls vindt op het veld een grote rondo plaats, met elf tegenstanders in het midden, snakkend naar de momenten in balbezit.

Toch schuilt net zozeer in het verdedigende aspect een stevig fundament voor nieuwe euforie. Ook vanavond tegen Turkije behaalde de ploeg een clean sheet, waarmee een ongekende succesreeks werd voortgezet. Het laatste tegendoelpunt van Spanje op een EK dateert van 10 juni 2012, toen de Italiaan Antonio Di Natale in het openingsduel van het eindtoernooi in Polen en Oekraïne (1-1) scoorde. Sindsdien is de nul een zekerheid voor de ploeg, alweer 690 minuten, zonder daarmee op enige wijze afbreuk te doen aan de offensieve speelstijl.

Spanje heeft een dichte muur, zonder dat het de eigen verdedigers aan banden legt. Integendeel. De backs Juanfran en Jordi Alba spelen een nadrukkelijke rol in balbezit. De vleugelverdedigers zijn voortdurend onderweg, en hebben het vermogen om buitenom te komen en offensief vanaf de flanken gevaar te stichten. Toch bewaakt het verdedigende blok met de routiniers Sergio Ramos, Gerard Piqué en Sergio Busquets op die momenten de restverdediging, waardoor het veld nooit té open ligt.

Eenmaal bij balverlies, geldt de kunst van het snelle heroveren. De omschakeling vindt razendsnel plaats, waarbij er steevast druk op de bal is om binnen een paar tellen weer van balbezit uit te kunnen gaan. Het is een speelstijl die optimale fitheid en afstemming kost, maar waardoor Spanje ook dit toernooi weer een favoriet is voor de titel. Spanje is een geoliede machine, in zowel balbezit, balverlies als de omschakeling.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.