Barcelona-Real Madrid

data-height="60" data-width="120" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/a926b1fc-0bef-4fd0-aed8-da5b37d072ee_image6423768690257041126.gif" /> Zaterdag ontmoeten Barcelona en Real Madrid elkaar in Camp Nou. De Spaanse kranten hebben in de aanloop naar el superderbi een paar brandende vragen. Zoals bijvoorbeeld: Gaat Louis Figo de hoekschoppen nemen? En wat voor toneelstukje voert Ronaldo voor Louis van Gaal op als hij scoort bij zijn terugkeer in Camp Nou?

De commentaren van de betrokkenen zijn vooraf in twee kampen te verdelen. Zij die de boel, al dan niet geholpen door de pers, eens lekker opjutten en zij die de gemoederen juist willen temperen. Real Madrid-coach Vicente del Bosque hoort bij hen die graag relativeren. 'Het blijft een van de vele wedstrijden in een lang seizoen, ook al is het natuurlijk een bijzonder duel. Het is onzin om sociale en politieke verschillen erbij te halen. Ik ga gewoon genieten', aldus de ideale opa.

Roberto Carlos benadrukt juist de sociale strijd. 'In Spanje neemt men het thema Cataluña-Madrid uiterst serieus. De rivaliteit is heel mooi en zorgt voor nog wat olie op het vuur. Dit zijn wedstrijden die motiveren. Het veld betreden in dergelijke duels is iets onbeschrijfelijks. Alles wat eromheen gebeurt, is anders dan anders. Ik ben er heilig van overtuigd dat we, net als vorig seizoen in de Champions League, winnen in Barcelona', meent de Braziliaanse linksback van Real, die het niet kon nalaten een sneer uit te delen aan Van Gaal. 'Barcelona is erg achteruitgegaan sinds het vertrek van Rivaldo.' Een grote rol in de voorbeschouwingen spelen Luis Figo en Ronaldo. De Portugees ondervond inmiddels aan den lijve hoe vergevingsgezind de Catalaanse aanhang is. Absoluut niet vergevingsgezind dus. Bij zijn terugkeer voor zijn voormalige fans werd hem het nemen van hoekschoppen zo'n beetje onmogelijk gemaakt. Een stortvloed aan projectielen en beledigingen moest hij ontwijken zodra hij de cornervlag naderde. Figo liet de hoekschoppen daarna maar voor wat ze waren. En was een seizoen later 'toevallig' geblesseerd toen de Koninklijke naar Barcelona afreisde.

Deze keer is er geen ruimte voor excuses, liet coach Del Bosque weten. 'Figo neemt alle hoekschoppen die hij anders ook zou nemen.' Van Barcelona-zijde proberen de spelers de fanatieke fans, die zich voorbereiden op een nieuwe heilige oorlog tegen Real Madrid en pesetero (geldwolf) Figo in het bijzonder, tot kalmte te manen. 'Het is normaal dat de supporters het pijnlijke vertrek van Figo niet zijn vergeten. Maar de protesten moeten zich beperken tot woorden en gebaren', meent Barça-middenvelder Thiago Motta. 'Ik verzoek de fans ons aan te moedigen in plaats van zich bezig te houden met Figo en Ronaldo', sprak collega Gerard openlijk uit.

Het weerzien met Ronaldo deed ook alvast wat stof opwaaien. Verantwoordelijk daarvoor zijn niet de Catalaanse fans maar Van Gaal. De rechtlijnige coach liet afgelopen zomer de kans voorbijgaan de goalgetter terug te halen naar Barcelona. Mentaal en fysiek niet geschikt voor 'zijn' Barça, oordeelde Van Gaal, die in herinnering bracht dat de trefzekere spits liever golfde dan aanwezig te zijn bij Inter tijdens de kwalificatie voor de Champions League.

En daar was Ronaldo weer niet blij mee. Hij kondigde aan een aardig toneelstukje in petto te hebben voor Van Gaal als hij zou scoren in Camp Nou. In de dagen voor het beladen treffen deed zowel Van Gaal als Ronaldo er het zwijgen toe. 'Van Gaal is mijn aandacht niet waard', zei Ronaldo. 'Ik wil niet provoceren. Ik heb duidelijk uitgelegd waarom we Ronaldo niet hebben aangetrokken. Nu is het tijd om te zwijgen. In juni zullen we zijn prestaties nog eens evalueren', antwoordde Van Gaal.

Bekijk hier al onze video's