Bartomeu pronkt met jaarcijfers richting verkiezingen

Reacties

Vier dagen voor de presidentsverkiezingen heeft Barcelona de jaarcijfers gepubliceerd. De Catalanen claimen een recordomzet, waar kandidaat-voorzitter Josep Maria Bartomeu erg blij mee is.

Bartomeu pronkt met jaarcijfers richting verkiezingen

'Dit is voor het eerst in de historie dat een voetbalclub een omzet van meer dan zeshonderd miljoen realiseert', schreef Bartomeu, die tot voor kort voorzitter was, direct na het bekendmaken van de resultaten op Twitter.

Hij schermde vervolgens met een nieuwe potentiële hoofdsponsor, die de Catalaanse club een vergelijkbaar bedrag zou willen betalen als Chevrolet jaarlijks overmaakt aan Manchester United. De deal met Chevrolet levert United bijna zeventig miljoen per seizoen op.

Daarmee zet Bartomeu zich opzichtig af tegen zijn voornaamste concurrent Joan Laporta, die tussen 2003 en 2010 al voorzitter was van de Catalaanse club. Laporta deed namelijk de verkiezingsbelofte om het shirt weer vrij te maken van een commerciële hoofdsponsor. Een terugkeer van Unicef op het tenue is voor hem wél een optie.

Belangrijkste kerncijfers

Barcelona 2014/15 2013/14
Omzet zonder transfers 578 485
Salarissen spelers 252 254
Afschrijvingen spelers 67 65
Nettowinst 15 55
Nettoschuld 328 287
*Alle bedragen in miljoenen euro's

Overigens heeft Bartomeu het doorbreken van de grens van 600 miljoen qua omzet slechts te danken aan een boekhoudkundige truc. In tegenstelling tot de geldende normen telt hij namelijk transferinkomsten op bij de reguliere omzet, waardoor deze in het boekjaar 2014/15 608 in plaats van 576 miljoen bedroeg. Onder de streep bleef een winst over van vijftien miljoen euro, veertig miljoen minder dan een seizoen eerder.

De forse daling van de winst is vooral te wijten aan een spectaculaire stijging van de salariskosten bij Barcelona. Door het aantrekken van onder meer Luis Suarez, Ivan Rakitic, Thomas Vermaelen en Claudio Bravo namen de loonkosten met bijna honderd miljoen toe van 254 naar 352 miljoen per jaar.

Daarnaast nam de nettoschuld van de Catalaanse club voor het eerst in vijf jaar toe, met 41 miljoen tot 328 miljoen. Dat betekent overigens niet dat Barcelona financiële problemen heeft. De Financial Fair Play-regels schrijven voor dat de nettoschuld niet hoger mag zijn dan de omzet. Bij Barcelona bedraagt de nettoschuld slechts 57 procent van de jaarlijkse omzet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.