Bayer verliest, Ibisevic schiet Hoffenheim naar koppositie

Bayer Leverkusen ging verrassend onderuit op bezoek bij Arminia Bielefeld. 1899 Hoffenheim is daarom opnieuw koploper, mede dankzij Bundesliga-topscorer Vedad Ibisevic.

Arminia Bielefeld-Bayer Leverkusen 2-1Koploper Leverkusen had een lastige middag op bezoek bij Bielefeld, dat zeventiende stond met evenveel punten als hekkensluiter Energie Cottbus. Clubtopscorer Artur Wichniarek en Daniel Halfar troffen in de tweede helft doel namens de thuisclub. Alleen Patrick Helmes kon daar iets tegenover stellen, waardoor Bayer Leverkusen de koppositie verloor aan Hoffenheim.

1. FC Köln-1899 Hoffenheim 1-3Waar Köln de beste kansen kreeg, kwamen de bezoekers op voorsprong. Demba Ba anticipeerde goed op een pass van Carlos Eduardo en rondde beheerst af. De thuisclub appelleerde voor buitenspel, maar daar was geen sprake van. In de tweede helft ontstond er een explosief sfeertje en vielen er twee rode kaarten binnen vijf minuten. Eerst moest Kevin McKenna van de thuisclub met een directe rode kaart van het veld, kort daarop ontving Luiz Gustavo van Hoffenheim zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Een kwartier later besliste Ibisevic de wedstrijd, het was de vijftiende treffer van de Bosniër dit seizoen. Opnieuw dacht de verdediging van de thuisclub aan buitenspel, maar ook nu was er niets aan de hand. De Portugees Petit bracht met een van richting veranderd afstandschot de spanning terug, maar het bleek niet meer dan de eretreffer, aangezien Ibicevic in de slotfase zijn zestiende van het seizoen binnenschoot.

Bayern München-Energie Cottbus 4-1Uit het niets bracht Ervin Skela de bezoekers halverwege de eerste helft op voorsprong, maar lang kon Cottbus niet genieten van de treffer. Met zijn roze schoenen schoot Franck Ribéry vijf minuten later een vrije trap in de linkerbovenhoek. Nog voor rust bezorgde Martin Demichelis zijn club Bayern München de voorsprong. De Argentijn kopte een voorzet van Massimo Oddo achter doelman Gerhard Tremmel. Miroslav Klose pikte ook zijn doelpuntje mee. Op aangeven van Ribéry kopte hij het leer achter Tremmel. Na een klein uur spelen maakte Luca Toni er 4-1 van. De Italiaan schoot binnen op aangeven van landgenoot Oddo.

VfL Bochum-Hertha BSC 2-3Op bezoek in Bochum besliste Hertha de wedstrijd al in de eerste helft. De Braziliaan Raffael zorgde na 25 minuten met zijn hoofd voor de openingstreffer en in de twintig minuten die volgden, moest VfL Bochum nog twee treffers slikken. Gojko Kacar en Cicero scoorden. In de tweede helft kwam Stanislav Sestak in het veld bij de thuisploeg en nog geen vijf minuten na zijn invalbeurt maakte de spits de aansluitingstreffer. Marcin Mieciel verkleinde de marge een kwartier voor tijd tot 2-3, waardoor de club uit Berlijn alle zeilen moest bijzetten om de voorsprong te behouden.

Schalke 04-Borussia Mönchengladbach 3-1Clemens Tönnies, voorzitter van de raad van toezicht, eiste deze week dat Schalke in de komende vier duels tien punten pakt. Trainer Fred Rutten en zijn ploeg wisten dus wat hen te doen stond. Halverwege de eerste helft leidde de thuisclub al met 2-0. Halil Altintop en Jefferson Farfán (vanaf de strafschopstip) waren de doelpuntenmakers. Voormalig SC Heerenveen-spits Rob Friend bracht de spanning terug. De Canadees schoot de bal met links achter Schalke-doelman Manuel Neuer. Maar nog voor rust herstelde opnieuw Altintop de marge van twee doelpunten. Orlando Engelaar gaf de assist.

VfL Wolfsburg-VfB Stuttgart 4-1Mede dankzij de Grafite boog Wolfsburg na rust een 1-0 achterstand om in een 3-1 overwinning. De Braziliaanse spits maakte tegen Stuttgart zijn tiende en elfde treffer van het seizoen en bezorgde zijn club de zege. Edin Dzeko bepaalde in het laatste kwartier met twee treffers de eindstand op 4-1, waardoor de malaise in Stuttgart aanhoudt.

Eintracht Frankfurt-Hannover 96 4-0Frankfurt en Hannover hadden na dertien wedstrijden beide dertien punten. In de veertiende speelronde ontmoetten de clubs elkaar in Frankfurt. Nikos Liberopoulos en Marco Russ scoorden in de eerste helft beiden met een kopbal namens de thuisclub. Frankfurt kwam in de tweede helft niet meer in gevaar. Liberopoulos met zijn tweede goal en Martin Fenin zorgden in de slotminuten zelfs nog voor een ruimere zege. Door deze overwinning neemt Eintracht Frankfurt drie punten afstand van Hannover 96.