'Bayern-Bombe' houdt Duitsland bezig: einde van tijdperk nadert
Officieel is het nog niet bevestigd, maar het heeft er alle schijn van dat er later dit jaar een einde komt aan het tijdperk-Uli Hoeness bij Bayern München. En dat houdt de gemoederen flink bezig in Duitsland.
De bom ontplofte dinsdagavond laat toen het doorgaans goed ingevoerde BILD meldde dat Hoeness zich in november bij de nieuwe presidentsverkiezingen niet opnieuw verkiesbaar zal stellen. Zelf wil de doorgaans zo uitgesproken oud-international het nieuws nog altijd niet bevestigen. Hij zal op 29 augustus aan de raad van toezicht laten weten wat hij heeft besloten. Tot dan toe zal de 67-jarige clubbaas geen uitspraken meer doen over zijn toekomst.
Feit is dat er langer twijfels bestonden of Hoeness nog wel door zou gaan als de president van de recordkampioen van Duitsland. Afgelopen winter liet de voormalige aanvaller, lid van de generatie die in 1974 wereldkampioen werd met West-Duitsland, weten dat het einde van zijn ambtstermijn langzaam maar zeker in zicht komt. Als belangrijkste overweging noemde hij daarbij of hij de club die hij sinds zijn afscheid in 1979 al veertig jaar dient, in rustig vaarwater achterlaat.
Dat lijkt het geval. Met oud-doelman Oliver Kahn staat de opvolger van collega-beleidsbepaler Karl-Heinz Rummenigge al klaar en ook op sportief gebied blijft het Bayern voor de wind gaan. Trainer Niko Kovac lijkt na de zevende landstitel op rij in rustiger vaarwater beland, terwijl het er financieel misschien nog wel florissanter uitziet. Der Rekordmeister geldt in dat opzicht al jaren als voorbeeld en weigert bovendien mee te gaan in de echte transfergekte.
Hoeness proflileerde zich altijd als fel tegenstander van de megalomane bedragen die steeds vaker worden neergeteld, maar was tegelijkertijd ook steeds vaker een bron van onrust met zijn vaak ongenuanceerde uitspraken in de pers. Oud-speler Stefan Effenberg schreef al eens dat de manier waarop Hoeness leiding geeft aan de club eigenlijk niet meer van deze tijd is. Zo werden hij en Rummenigge fel bekritiseerd voor de manier waarop ze tijdens een persconferentie afrekenden met BILD.
Die kritiek is volgens datzelfde BILD nu ook een van de redenen dat Hoeness het stokje op 67-jarige leeftijd zal overdragen. Zo was er de kritische toespraak die clublid Johannes Bachmayr eind vorig jaar hield tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. 'Vroeger wilde ik zijn zoals Uli Hoeness, nu ben ik daar niet meer zo zeker van', luidde de boodschap. 'Bayern is geen onemanshow (verwijzend naar een beroemde uitspraak van Hoeness over Van Gaal, red.), het is niet uw stadion, de club is niet uw eigendom.'
'Zoiets heb ik nog nooit gemaakt', reageerde Hoeness destijds gechoqueerd. Of het dé reden is achter zijn vermoedelijke afscheid, zal moeten blijken. Feit blijft dat Bayern veel aan hem te danken heeft. Er gaan dan ook al stemmen op dat de club hem na zijn aftreden binnen afzienbare tijd zal uitroepen tot erevoorzitter. Het zal dan mogelijk de enige titel zijn die hem nog aan Bayern verbindt, omdat hij mogelijk ook zijn taak als voorzitter van de raad van toezicht voortijdig zal neerleggen.
Officieel zet Hoeness in november dus waarschijnlijk een punt achter veertig jaar levenswerk, maar op de achtergrond zal hij vermoedelijk nog wel een rol blijven spelen. Zijn goede vriend Herbert Hainer wordt namelijk getipt als zijn opvolger. De twee kennen elkaar al zo'n twintig jaar, aangezien de 65-jarige Hainer al sinds 2001 de baas is van het nauw met Bayern verbonden Adidas. In 2014 was hij al even interim-president van de club toen Hoeness de gevangenis in moest wegens belastingontduiking.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login