België wint tegen tiental van Frankrijk wéér niet

Reacties

Zowel Frankrijk als Italië heeft maandagavond goede zaken gedaan in Groep A2 van de Nations League. De Fransen waren zonder Kylian Mbappé in Brussel opnieuw te sterk voor België, waar de druk op bondscoach Domenico Tedesco flink zal toenemen.

België wint tegen tiental van Frankrijk wéér niet
© Pro Shots
België
België
1 - 2
Frankrijk
Frankrijk

In de 23ste minuut kreeg Youri Tielemans een uitgelezen kans om België op voorsprong te zetten. William Saliba had al uitglijdend de gelanceerde Loïs Openda gevloerd in het strafschopgebied van de Fransen. Tielemans wilde de bal in de linkerbovenhoek plaatsen, maar de 27-jarige middenvelder schoot over. Nog geen kwartier later kende scheidsrechter Irfan Peljto opnieuw een strafschop toe, dit keer aan de andere kant. Wout Faes was naar de grond gegaan en had in een reflex zijn arm naar de bal bewogen. Die strafschop werd wel feilloos benut, door Randal Kolo Muani: 0-1.De spits van Paris Saint-Germain was in september ook al trefzeker geweest in een Nations League-duel met de Belgen.

De 0-1 tussenstand deed geen recht aan het wedstrijdbeeld. België was sterker en kwam op slag van rust verdiend op gelijke hoogte. Orel Mangala gaf de bal mee aan de opgekomen linksback Timothy Castagne, die de bal voor zijn rechter legde en Openda zocht met een voorzet. De voorzet was uitstekend en de spits van RB Leipzig kopte de bal van dichtbij voorbij Mike Maignan: 1-1. Voor de voormalige aanvaller van Vitesse, die uitstekend presteert in de Bundesliga, was dit pas zijn derde interlanddoelpunt.

Het lukte België niet om door te drukken bij afwezigheid van onder anderen Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. Frankrijk kwam na ruim een uur opnieuw op voorsprong en wederom hadden de Fransen dat te danken aan Kolo Muani. De spits kopte de bal goed naar de grond uit een voorzet van Lucas Digne en Koen Casteels had daar geen goed antwoord op: 1-2. Dat de Belgische goalie er bij die treffer niet goed uitzag, zal nieuw voer voor discussie geven over het conflict tussen bondscoach Domenico Tedesco en Thibaut Courtois. De goalie van Real Madrid wil niet voor de nationale ploeg in actie komen zolang de Duitser nog bondscoach is.

De kritiek op Tedesco zal sowieso toenemen. Het slotoffensief van België leverde niets meer op, ook al was er een numeriek overwicht door een rode kaart voor Aurélien Tchouaméni. De middenvelder van Real Madrid werd een kwartier voor het einde na twee keer geel van het veld gestuurd. Met tien tegen elf hield Frankrijk stand, om zo voor de derde keer in drieënhalve maand te winnen van België. De Belgen hebben nu slechts één van hun laatste zes duels gewonnen, dat was thuis tegen Israël.

Italië
Italië
4 - 1
Israël
Israël

Israël pakte in de eerste drie speelrondes in de nieuwe Nations League geen enkel punt en was maandagavond opnieuw vrij kansloos. Het duidelijk sterkere Italië kwam door een rake strafschop van Mateo Retegui vlak voor rust op voorsprong (1-0). De marge werd verdubbeld door Giovanni Di Lorenzo, die raak kopte uit een indraaiende vrije trap van Giacomo Raspadori.

Mohammed Abu Fani hielp Israël aan de aansluitingstreffer, maar spannend werd het in Udine in de slotfase toch niet meer. Davide Fratessi schoot met zijn linker raak uit een voorzet van Internazionale-collega Federico Dimarco: 3-1. Het slotakkoord kwam op naam van Di Lorenzo, die met een droge knal zijn tweede treffer van de avond maakte na terugleggen door Destiny Udogie: 4-1. Bij Italië debuteerden invallers Lorenzo Lucca (ex-Ajax) en Daniel Maldini, de zoon van legende Paolo Maldini.

De Italianen zijn met tien punten uit vier duels de koploper in de groep. Frankrijk staat tweede met negen punten en heeft ook een flinke voorsprong op België, dat slechts vier punten heeft.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 2 UEFA Nations League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
4
3
1
0
11-5
+6
10
2
Frankrijk
4
3
0
1
9-5
+4
9
3
België
4
1
1
2
6-7
-1
4
4
Israël
4
0
0
4
4-13
-9
0
* Actueel tot en met 15 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.