Besiktas wil met herboren Gomez stap richting titel zetten

Reacties

In de Turkse competitie is een hype gaande rondom Mario Gomez. Na drie even anonieme als dramatische seizoenen als prof verkeert de dertigjarige Duitser bij koploper Besiktas in de vorm van zijn leven. Mede door negentien treffers in competitieverband heeft hij zich zelfs weer teruggeknokt in de kern van Die Mannschaft, iets waarmee vrijwel niemand rekening had gehouden.

Besiktas wil met herboren Gomez stap richting titel zetten

'Mario heeft zichtbaar veel meer zelfbewustzijn, dat zie je aan zijn loopacties', stelde bondscoach Joachim Löw recent. 'En ook zijn uitstraling en lichaamstaal zijn beter, in Turkije heeft Mario aan vertrouwen gewonnen.'

Op een revival van de 1 meter 89 lange spits, vanavond met zijn ploeg op bezoek bij het eveneens in Istanbul gevestigde Kasimpasa, had niemand eigenlijk meer gerekend. Vanwege aanhoudend blessureleed en een vormcrisis had Gomez al het WK in Brazilië gemist.

Eigenlijk had Duitsland hem al vanaf de zomer 2013 uit het oog verloren toen hij bij Fiorentina vaker geblesseerd dan fit was (slechts tien volledige competitieduels in twee seizoenen tijd). Bij Bayern München had Gomez uitgerekend in het Treble-seizoen (2012/13) zijn basisplaats verloren aan Mario Mandzukic; de ooit voor dertig miljoen aangetrokken spits raakte sportief in diep verval. Met die wetenschap was zijn overstap op huurbasis naar Besiktas vorige zomer derhalve niet meer dan een regeltje in de kantlijn.

Maar in Istanbul verraste Gomez alles en iedereen. Besiktas bekleedt al bijna heel het seizoen de koppositie in de Süper Lig, ook mede door Zaandammer Oguzhan Özyakup, voormalig PSV’er Atiba Hutchinson en routinier Ricardo Quaresma. En Gomez is topscorer van Turkije met negentien doelpunten, niet eerder was een buitenlander zó trefzeker voor Besiktas.

En dat allemaal met dank ook aan hoofdtrainer Senol Günes, wiens interpersoonlijke eigenschappen door de spits zeer worden gewaardeerd. De Turkse Jupp Heynckes, zo liet Gomez zich ontvallen. 'Hier voel ik me weer zoals bij Bayern', zo vervolgt hij. 'Overal waar we komen weten we dat we kunnen winnen, dat is een prettig gevoel. Bij Fiorentina stonden we toch in de schaduw van Juventus en AS Roma. Een nederlaag werd vrij snel geaccepteerd. En ook de faciliteiten van Besiktas zijn van een orde die ik nog niet in Duitsland heb gezien.'

Torero terug op de grote bühne, zo kopte het Duitse Sport1 onlangs toen Löw hem een basisplaats in het vooruitzicht had gesteld voor de oefeninterland tegen Engeland (2-3 verlies). Gomez betaalde het vertrouwen terug door de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Al in november keerde de spits terug bij de nationale ploeg. Op de achtergrond speelt mee dat Löw ploeg geen klassieke spits meer heeft sinds het afscheid van Miroslav Klose. Vooral in de laatste interlands tegen defensief ingestelde teams zorgde dat voor problemen. 'We zijn voor het doel niet meer dodelijk', bekende de bondstrainer.

Komende zomer kan Besiktas hem voor het symbolische bedrag van duizend (!) euro permanent overnemen van Fiorentina. Al klinkt het ludieker dan het daadwerkelijk is, vorige zomer hadden de Turken al een huursom van 3,5 miljoen euro overgemaakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.