Beter AZ pas in slotfase voorbij Heerenveen

AZ is de nieuwe nummer twee van de Eredivisie. De ploeg van coach Louis van Gaal rekende in de slotfase af met SC Heerenveen en won met 3-1 in het Abe Lenstra Stadion.

Op de zege viel niets aan te merken. Heerenveen was dan wel het beste gestart en als eerste op voorsprong gekomen, maar na die goede start was het AZ dat de baas was in Friesland. Het enige dat de Alkmaarders viel te verwijten, was dat ze moeite hadden om op voorsprong te komen.

Die dikverdiende voorsprong verscheen pas in de 81ste minuut op het scorebord. De defensie van Heerenveen verkeek zich op een verre doeltrap van Barry Opdam, waarna Danny Koevermans te snel was voor Henrico Drost en doelman Brian Vandenbussche passeerde met een bekeken schuiver.

Vier minuten later was de wedstrijd beslist. Vandenbussche kon een uithaal van Shota Arveladze alleen keren, zodat Maarten Martens de kans kreeg om de 1-3 aan te tekenen.

Heerenveen was beter begonnen en halverwege de eerste helft op voorsprong gekomen na een mooi uitgespeelde aanval. Afonso Alves scoorde met een intikker op aangeven van Lasse Nilsson. Zeven minuten later was het Arveladze die de 1-1 maakte met een intikker op assist van Demy de Zeeuw.

AZ dicteerde na de 1-1 het duel maar strandde vaak op doelman Vandenbussche of mikte naast het doel. Martens, Koevermans en Tim de Cler misten allen goede mogelijkheden totdat Koevermans in de 81ste minuut toesloeg.

AZ neemt de tweede plaats over van Ajax en heeft een achterstand van vijf punten op koploper PSV. Heerenveen blijft middenmoter.