'Bij superclub Schalke 04 is het wat minder mooi'

Tegenvallende prestaties, teleurstellende aankopen en slechte wedstrijden dwongen de leiding van Schalke 04 tot ingrijpen. Na het vertrek van Andreas Müller wacht Die Knappen een grotere schoonmaak. 'Schalke is een superclub, maar op dit moment is het allemaal wat minder mooi', aldus Orlando Engelaar (foto).

'Bij superclub Schalke 04 is het wat minder mooi'

Het ontslag van technisch directeur Müller tekende zich de laatste weken al af. Na het pijnlijke einde aan het DFB-Pokal-avontuur vorige week door tweedeklasser FSV Mainz 05 werd de roep om een ingreep steeds luider. De 1-0 winst op 1. FC Köln afgelopen vrijdag kon de onvrede niet wegnemen.

Het vertrek van Müller was daarmee onafwendbaar. Van zijn opdracht Schalke 04 weer in rustig vaarwater te brengen kwam dit seizoen niets terecht. Door de slechte resultaten op het veld groeide de onrust. Müllers plannen deze situatie ten goede te keren konden niet rekenen op de steun van de clubleiding.

'Het sportieve concept, zoals hij dat enkele weken geleden presenteerde, heeft ons slechts deels overtuigd', zei Clemens Tönnies. Voor deze voorzitter van de raad van toezicht was dát de aanleiding afscheid te nemen van clubicoon Müller, die als speler en td in totaal 21 jaar verbonden was aan Die Königsblauen. <i>Andreas Müller (l) en Fred Rutten</i> 'Er liggen wel al enkele sollicitatiebrieven op mijn bureau. Maar we zitten nog niet in die fase', zei Tönnies over de invulling van de vacature. Meer ingrijpende maatregelen op korte termijn sloot hij uit. 'Onze belangrijkste doel is om tot het einde van dit seizoen successen te boeken.'

Waarschijnlijk vindt de echte wisseling van de wacht komende zomer plaats. Met de komst van een nieuwe technisch directeur gaat er een andere wind waaien. Wie het ook wordt - Olaf Thon, Oliver Bierhoff en Oliver Kahn worden genoemd - de nieuwe man zal ongetwijfeld zijn stempel gaan drukken op het technische beleid van Schalke.

En daarmee rijst de vraag of er ook na dit seizoen nog plaats is voor trainer Fred Rutten (foto) in Gelsenkirchen. Voorlopig hoeft de Nederlandse coach niet te vrezen voor zijn baan. 'Onze ideeën over de trainer zijn niet veranderd', aldus Tönnies.

Ook Engelaar en oud-PSV'er Jefferson Farfán worden mogelijk slachtoffer van een wisseling van de wacht. De twee miljoenenaankopen, die beiden begin dit seizoen op voorspraak van Rutten naar Gelsenkirchen kwamen, hebben weinig kunnen brengen. Dat de naam van de Nederlander afgelopen vrijdag gefluit bij de eigen aanhang opriep, was een duidelijk signaal van de gevoelens over Engelaar.

Kevin Kuranyi, die ook al weinig goeds kan doen bij de aanhang, verdwijnt mogelijk al per direct uit Gelsenkirchen. De aanvaller zou volgens Bild een aanbod hebben gekregen van Lokomotiv Moskou. Russische clubs kunnen tot 15 maart nog zaken doen op de transfermarkt.

Hoewel ook Engelaar het mikpunt is van bijtende kritieken, wil de Nederlander van geen wijken weten. 'Ik weet dat ik zes miljoen euro heb gekost, maar dat speelt geen rol in de prestaties. Om mij te beoordelen moet je wel meenemen hoe lastig de situatie bij Schalke is. Daarom is het voor een nieuwe speler bijzonder moeilijk', zegt de middenvelder in Reviersport. 'Ik geloof echt dat ik hier mijn draai kan vinden. Daarom komt een transfer niet in mij op. Schalke is een superclub, maar op dit moment is het allemaal wat minder mooi.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen