Birmingham huilt: degradatie City en WBA

Voor voetbalsupporters in Birmingham was het een zwarte dag. Aston Villa verloor bij Liverpool, terwijl Birmingham City en West Bromwich Albion (dat niet in actie kwam) degradeerden.

Liverpool-Aston Villa 3-1
Met Jan Kromkamp en Wilfred Bouma beiden aan de aftrap startte Liverpool goed. Al na vier minuten zette Fernando Morientes met een beheerste actie zijn tegenstander op het verkeerde been en The Reds op voorsprong. Maar gaandeweg nam de thuisploeg te veel gas terug, waardoor Villa alle gelegenheid kreeg iets terug te doen. Dat lukte in de 58ste minuut via een intikker van Gareth Barry. Maar twee minuten later had Steven Gerrard met een intikker na een hoekschop Liverpool alweer op voorsprong gezet. En vijf minuten later besliste hij het treffen door vanaf dertig meter de verre hoek te vinden met zijn handelsmerk: een forse uithaal.

Birmingham City-Newcastle United 0-0
Birmingham (met Mario Melchiot in de basis) moest winnen om degradatie te kunnen ontlopen, maar slaagde daar niet in. Vlak voor tijd waren Mikael Forssell en Emile Heskey nog vlakbij, maar zowel de eerste inzet van de Fin als de rebound van de Engelsman vond het net niet, waardoor degradatie een feit werd. Michael Owen keerde terug op het veld, hij viel het laatste half uur in. Wigan Athletic-Portsmouth 1-2
Wigan nam als eerste een voorsprong. Maar na de intikker van Henri Camara ging het allemaal minder. Na een uur tikte Benjani Mwaruwari de gelijkmaker binnen in de rebound nadat Matthew Taylor de paal had geraakt. En diezelfde Taylor zette Pompey op voorsprong vanaf de strafschopstip na hands van Gary Teale, die met rood van het veld moest. Na de 1-2 was het duel gespeeld want de elf van Portsmouth bleken veel te sterk en stelden zo lijfsbehoud veilig. In de laatste negen duels pakte Portsmouth liefst twintig punten.

Middlesbrough-Everton 0-1
Middlesbrough speelde met een veredeld jeugdteam. Boro eindigde de wedstrijd met zeven tieners binnen de lijnen. Ook al waren zij beter, toch verloren zij. Vlak voor tijd scoorde James McFadden door in een counter de bal over doelman Bradley Jones te lobben. Andy van der Meyde startte in de basis maar bleef na rust in de kleedkamer achter, terwijl George Boateng (gespaard) en Jerrel Hasselbaink (hamstringblessure) beiden toekeken.

Manchester City-Fulham 1-2
Fulham pakte eindelijk de eerste uitzege van het seizoen. Richard Dunne zette halverwege de tweede helft City nog wel op voorsprong, maar in de laatste tien minuten sloegen The Cottagers toe. In de 84ste minuut schoot invaller Collins John via de paal de gelijkmaker binnen en in de laatste minuut zorgde Steed Malbranque vanaf de rand van de zestien voor de 1-2. Kiki Musampa zat negentig minuten op de bank, Georgios Samaras en Collins John mochten vanaf de 66ste minuut het veld in.