Blatters oproep om hervormingen lachwekkend
Verslaggever Tom Knipping volgt de ontwikkelingen binnen de FIFA voor VI op de voet en geeft zijn visie op het aftreden van Sepp Blatter.
In zijn afscheidsrede van vanavond maakte Sepp Blatter zich nog maar eens een keer volkomen ongeloofwaardig. Ineens pleitte de Zwitser voor een kleiner bestuur, integriteitchecks en een maximale zittingstermijn voor de topofficials. Allemaal in het belang van de FIFA waar hij zo veel van houdt.
Juist de bejaarde bobo heeft deze hervormingen de afgelopen jaren tegengehouden. Toen vier jaar geleden veel bonden, waaronder de KNVB, hem het voordeel van de twijfel gaven, kreeg hij huiswerk mee. De organisatiestructuur van de FIFA moest om. Er kwam helemaal niets van terecht. De onafhankelijke buitenstaanders die dit proces moesten leiden, namen al snel weer ontslag, omdat de oudemannenclub vanuit de Zwitserse bunker bijna alles van tafel veegde. Het ene na het andere voornemen werd in de prullenbak gemikt. Twee daarvan waren de leeftijdslimiet en een maximale zittingstermijn voor bestuurders. Deze plannen werden door een overweldigende meerderheid weggestemd tijdens het congres van 2014. Tot genoegen van Blatter, die zich daarna direct kandidaat stelde voor een vijfde termijn. Ook van transparantie over vergoedingen en declaraties kwam niets terecht. De voorgenomen integriteitchecks stellen eveneens weinig voor.
Cultuur
Het vertrek van Blatter maakt dan ook niet eens zo gek veel uit, wanneer nu opnieuw niet keihard wordt ingegrepen in de cultuur. In veertig jaar Blatter is verdeel en heers het dna van de FIFA gaan bepalen. De 111 jaar oude bond werd een veelkoppig monster dat met het vertrek van Blatter alleen niet is verslagen. Met één stem voor elk land en 24 bestuurders uit alle windstreken die zonder enige controle een pot van anderhalf miljard bewaken, is het vragen om problemen. Behalve aan het smeergeld van 150 miljoen dollar waar de FBI op stuitte, werd ook een vermogen uitgetrokken voor een tenenkrommende Hollywood-film (27 miljoen dollar) en een FIFA-museum (110 miljoen dollar). Persoonlijke prestigeprojecten van Blatter. Kennelijk kan dat allemaal, omdat daarvoor geen verantwoording voor hoeft te worden afgelegd.
Het is dan ook lachwekkend dat Blatter vanavond verkondigde dat hij in de aanloop naar de nieuwe presidentsverkiezingen de hervormingen gaat leiden. Samen met de Zwitser Domenico Scala, die sinds 2012 zetelt in het zogenoemde auditcomité. Deze twee FIFA-officials die deel uitmaken van de verziekte cultuur, gaan nu dus werken aan een nieuwe blauwdruk. Onder meer over de maximale zittingstermijn. Het zou interessant zijn wanneer alsnog, net als bij de president van de Verenigde Staten, een maximale regeerperiode van acht jaar wordt ingevoerd. Dan kunnen eigenlijk ook de aan het pluche verknochte bestuursleden Issa Hayatou (25 jaar), Michel Platini (13 jaar), Michel D'Hooghe (27 jaar), Ángel María Villar Llona (17 jaar) en Senes Erzik (19 jaar) niet meer door.
Tevens zei Blatter vanavond in zijn toespraak dat het uitvoerend comité van 24 mensen kleiner moet. Bovendien dienen de officials niet meer te worden gekozen door de confederaties, maar rechtstreeks door het congres. Dat zou moeten voorkomen dat Kaaimaneilanders, die in de rest van de wereld volslagen onbekend zijn, ineens in de top van de FIFA belanden. Ook dit was al in 2011 een hervormingsvoorstel dat door Blatter en zijn bestuur is tegengehouden. De manipulatieve Zwitser beweerde vanavond echter doodleuk dat hij voor deze hervormingen jarenlang had gestreden, maar daarbij was geblokkeerd. Waarschijnlijk gaat het geheugen van de 79-jarige hard achteruit. Vrijdag zei Blatter in zijn overwinningstoespraak nog dat hij het uitvoerend comité juist wilde uitbreiden naar dertig, met onder meer een extra plaats voor Oceanië…
Gezwets
Overigens stond bij het gezwets van Blatter afgelopen vrijdag wel tweederde van de wereld te applaudisseren. Bovendien maakte ook de gespleten UEFA, die een hakkelende Jordaanse prins naar voren schoof als nieuwe leider, geen sterke indruk. Op Michael van Praag na, die als enige recht van spreken heeft omdat hij al vorig jaar in een vergadering rechtstreeks de oorlog verklaarde aan Blatter, bleken de voetbalbazen vooral praatjes te hebben in de media. Behalve Sierra Leone (over ebola) en Kaapverdië (over ontwikkelingshulp) nam tijdens het congres van afgelopen vrijdag niemand het woord. Niemand vroeg waarom de beloofde hervormingen waren uitgebleven en ook niemand plaatste vraagtekens bij Blatter die zei dat hij 'de FIFA-boot naar rustige wateren' ging leiden. Na afloop van het congres trokken bijna alle bonden die hadden gedreigd met een boycot hun keutel alweer in. Net als eerder het wielrennen is ook de voetbalwereld zelf er niet in geslaagd zijn rotzooi op te ruimen. Dat er nu toch nog een kans komt op een betere en schone FIFA, is volledig de verdienste van de FBI en de Zwitserse justitie.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login