Blessure Cristiano Ronaldo: het rekenen begint
Door een tegen Hongarije verergerde enkelkwetsuur is de Portugees Cristiano Ronaldo vier weken niet inzetbaar. Een forse schadepost voor zijn club Real Madrid, die de aanvaller afgelopen zomer voor een recordbedrag van 94 miljoen euro van Manchester United overnam.
De angst voor ernstig blessureleed binnen het sterrenensemble zit er goed in bij De Koninklijke. 'Real verzekert benen Ronaldo voor honderd miljoen', kopten de media massaal toen de Portugees zijn entree maakte in de Spaanse hoofdstad. Een bericht dat indruk maakte binnen de voetbalwereld, maar wat wordt inhoudelijk nu exact bedoeld met deze opzienbarende tekst?
Voetbal International ging op onderzoek uit en sprak met Dennis Klein, tussen 1996 en 1999 profvoetballer van FC Volendam. Hij houdt zich bij risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon bezig met advisering op het gebied van voetbalongeschiktheids-
verzekeringen ten behoeve van Betaald Voetbal Organisaties (BVO) en individuele spelers in zowel binnen- als buitenland.
Klein gaf een toelichting op het soort verzekering dat Real Madrid voor Ronaldo afsloot. Iets wat de meeste topclubs voor hun selectiespelers doen, en wat dus meer bevat dan slechts 'de benen verzekeren.'
'De verzekering, die ook wel transferwaardeverzekering wordt genoemd, houdt in dat Real Madrid zich indekt tegen het risico dat Cristiano Ronaldo blijvend voetbalongeschikt raakt', zegt de voormalig verdediger. 'Dat betekent dat hij ten gevolge van ongeval/ziekte of overlijden niet meer in staat is om te voetballen op topniveau.
'Op het moment dat Ronaldo blijvend voetbalongeschikt raakt en Real Madrid niet verzekerd zou zijn, lijdt de club een gigantisch verlies. Real heeft immers een astronomische transfersom voor Ronaldo betaald.'
'Economisch gezien is een afgekeurde speler niet interessant voor een BVO', vervolgt de Aon-consultant. 'Op het moment dat Ronaldo voetbalongeschikt raakt kan Real geen transfervergoeding meer voor hem ontvangen. Daarnaast zal de media-aandacht rondom zijn persoon afnemen waardoor de inkomsten vanuit merchandising tot het nulpunt zullen afnemen.'
'Net als bijvoorbeeld het stadion, zetten voetbalclubs hun aangekochte spelers als bezitting op de balans. Ook voetballers kun je zien als productiemiddelen, al zijn het natuurlijk mensen van vlees en bloed. Maar ze worden net als het stadion en het trainingsveld in boekhoudkundig opzicht tot de zogenaamde 'vaste activa' gerekend; ze moeten over een langere periode productief zijn voor de club.
In het geval van Ronaldo zijn dat doelpunten, voorzetten, mooie acties en met geluk een aardige transfersom en niet te vergeten inkomsten vanuit merchandising. En zoals je het stadion kunt verzekeren, kan je dat dus ook met voetballers doen.’
De oorzaak van de blijvende voetbalongeschiktheid kan van diverse aard zijn. Een forse overtreding tijdens een training of een wedstrijd, een zwaar ongeval buiten het veld of ziekte kan einde van carrière betekenen. Overlijden ten gevolge van natuurlijke doodsoorzaak is eveneens op de verzekering gedekt.
Het ongeval of overlijden hoeft dus niet direct met het voetbal zelf verband te houden. In alle gevallen is het afsluiten van een verzekering op zijn minst het overwegen waard.
Klein: 'Real Madrid betaalde zo’n honderd miljoen euro voor Ronaldo, dit is de financiële schade die Real Madrid zou kunnen lijden indien hij door een ongeval of ziekte nooit meer zou kunnen voetballen. Madrid heeft er graag een miljoen euro per jaar voor over om zich tegen dat risico in te dekken – de jaarpremie bedraagt ongeveer een procent van de totale transfersom. (1% x 100 miljoen = 1 miljoen euro).
'Het ligt iets ingewikkelder in de praktijk, maar globaal beschouwd is dit toch het sommetje dat Real Madrid maakt. De Spanjaarden hebben het grootste gedeelte van de selectiespelers verzekerd.'
In Nederland verzekeren vooral de topclubs hun spelers, volgens Klein. Niet iedere club heeft het geld ervoor (over), bovendien komt blijvende arbeidsongeschiktheid niet vaak voor. Toch zijn er wel degelijk schrijnende gevallen te noemen. Niels Kokmeijer (zware overtreding van Bouaouzan), David Di Tommaso (overleden aan een hartaanval) en John de Jong (na jaren blessureleed afgekeurd) behoren tot het standaard studiemateriaal van Aon.