Bosnië wil na mislukte EK-kwalificatie frisse start maken tegen 'topland' Oranje

Reacties

Bosnië & Herzegovina wil zaterdagavond tegen Oranje een goede indruk maken onder de nieuwe bondscoach Sergej Barbarez. Na het mislopen van kwalificatie voor het EK 2024 is het land aan de vooravond van de start in de Nations League toe aan een opkikker.

Bosnië wil na mislukte EK-kwalificatie frisse start maken tegen 'topland' Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
5 - 2
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

Bosnië kwalificeerde zich sinds het debuut op het WK 2014 nooit meer voor een groot toernooi, terwijl er met spelers als Miralem Pjanic (34, inmiddels gestopt als international) en de nog wel altijd actieve Edin Dzeko (38) genoeg kwaliteit voor handen was. Keer op keer mondde de kwalificatiereeks echter uit in een teleurstelling. Zo ging het in maart nog mis in de play-offs tegen Oekraïne, dat door twee goals in de slotfase van Roman Yaremchuk en Artem Dovbyk in de halve finale te sterk was.

Gezien de slechte resultaten in de reguliere kwalificatiereeks had Bosnië ook geen enkele aanspraak op een EK-ticket. Met slechts negen punten uit tien duels eindigde het als vijfde in Groep J achter Portugal, Slowakije, Luxemburg en IJsland. Het chagrijn rondom de nationale ploeg is daardoor flink toegenomen, terwijl de resultaten in de Nations League in 2022 juist nog hoopgevend waren. Met elf punten eindigde Bosnië bovenaan in Divisie B, voor Finland, Montenegro en Roemenië.

Na het vertrek van bondscoach Ivaylo Petev naar Ludugorets ging het echter bergafwaarts met de resultaten. Met achtereenvolgens Faruk Hadzigebic en oud-spitsen Meho Kodro en Savo Milosevic aan het roer was het verloop qua bondscoaches groot. Na de nederlaag tegen Oekraïne kwam met Barbarez, oud-spits van Hamburger SV, de vierde bondscoach in anderhalf jaar tijd aan het roer te staan. Ook de resultaten in zijn twee eerste interlands, oefennederlagen tegen Italië en Engeland, boden weinig hoop.

Het elftal van Bosnië dat in juni bij het debuut van Barbarez met 3-0 van Engeland verloor. Met nummer 6 is Ajacied Benjamin Tahirovic te zien. Spits Eden Demirovic, inmiddels overgestapt naar VfB Stuttgart, was de aanvoerder.
© Pro Shots
Het elftal van Bosnië dat in juni bij het debuut van Barbarez met 3-0 van Engeland verloor. Met nummer 6 is Ajacied Benjamin Tahirovic te zien. Spits Eden Demirovic, inmiddels overgestapt naar VfB Stuttgart, was de aanvoerder.

Technisch directeur Emir Spahic, die Barbarez aanstelde en zelf ook pas kort in dienst is, was tijdens het WK 2014 nog de aanvoerder van Bosnië en merkt dat er weer een frisse wind waait. 'De sfeer op het trainingsveld is goed, energiek en levendig. We zullen klaar zijn voor de wedstrijd tegen Nederland. Dat is een topteam, een van de beste vijf landen ter wereld, maar we zijn hier niet gekomen om bij voorbaat op te geven. Ik geloof in deze spelers en deze technische staf, ik verwacht een goede wedstrijd van ons.'

Zo zal ook Barbarez uitkijken naar zijn eerste officiële interland als bondscoach van Bosnië. De 52-jarige oud-international, voor wie het zijn eerste baan als hoofdcoach is, kreeg wel een tegenvaller te verwerken. Atalanta-verdediger Sead Kolasinac heeft het trainingskamp verlaten wegens een blessure. Daarmee verliest Bosnië een van zijn meest ervaren spelers. Andere bekende namen in de selectie zijn spitsen Dzeko en Eden Demirovic (VfB Stuttgart) en Ajacied Benjamin Tahirovic, voor wie een basisplaats lonkt.

Bekijk hier al onze video's
Meer Bosnië-Herzegovina
Meer over Bosnië-Herzegovina
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.