Brazilië eenvoudig langs Argentinië

Tot de finale was er maar één ploeg die overtuigde tijdens het toernooi om de Copa América en dat was Argentinië. Maar in de eindstrijd kwamen de Albicelestes er verrassend genoeg niet aan te pas tegen Brazilië, dat opvallend gemakkelijk met 3-0 won. Roberto Fabian Ayala (foto) leidde met enkele fouten de ondergang in.

Een vroege goal bepaalde het verloop van de finale. Argentinië, dat alle vijf duels tijdens het toernooi had gewonnen, keek al na vier minuten tegen een achterstand aan tegen het Brazilië, dat zich zo moeizaam naar de finale had geworsteld. Elano verzond in de vierde minuut een diepe pass naar Julio Baptista, die profiteerde van de ruimte die Ayala hem bood en de bal hard en hoog langs doelman Roberto Abbondanzieri in het doel knalde: 1-0.

Geholpen door de voorsprong lieten de Brazilianen het initiatief aan de traag spelende Argentijnen, bij wie Carlos Tévez en Lionel Messi niet los kwamen van de verdedigers van de Seleção. Het handige tweetal had vaak te maken met dubbele dekking en kwam zelden in de buurt van de Braziliaanse zestien. Juan Roman Riquelme kon ook al niet veel tot stand brengen, al stichtte hij als enige gevaar met twee schoten, waarvan de eerste in de zevende minuut op de paal belandde en de tweede knap door doelman Doni uit de hoek werd gedoken in de 35ste minuut.

Argentinië was simpelweg machteloos tegen de stug verdedigende Goddelijke Kanaries. In negentig minuten voetbal kwamen de Gauchos slechts tot één soepele aanval, terwijl doelman Doni na de uithaal van Riquelme geen enkele keer reddend meer hoefde op te treden.

Brazilië scoorde nog wel, want zo foutloos als de Brazilianen verdedigden, zo slordig was bijvoorbeeld Ayala. In de veertigste minuut gleed de aanvoerder paniekerig en onnodig een voorzet van Daniel Alves in zijn eigen doel, Abbondanzieri was kansloos: 2-0. En Argentinië daarna ook, want uitgezonderd de knappe countergoal van Daniel Alves in de 69ste minuut viel er in de tweede helft niets meer te beleven.