'Brazilië verdient geen WK-ticket'

Liefst tachtig procent van de Brazilianen is van mening dat Brazilië niet thuishoort op het WK. De ploeg die in de kwalificatie voor het WK 2002 drie bondscoaches versleet, speelde zo matig, dat het niet verdiend zou zijn als de kanaries zich alsnog zouden plaatsen voor het WK. Deze conclusies trok de Braziliaanse krant O Estado de Sao Paulo na een uitgebreid onderzoek.

De pessimistische stemming onder de Brazilianen zorgt voor een goed gevoel bij tegenstander Venezuela. Bondscoach Richard Paez houdt zijn spelers dan ook voor dat zij woensdag kunnen winnen van Brazilië. 'Ik laat de spelers geen beelden zien van de wedstrijden van Brazilië. Ik weet genoeg van die ploeg en ik word er een beetje moe van om naar ze te kijken. We bestuderen wel onze eigen wedstrijden. Daar leren we meer van', sprak de coach strijdvaardig.

Behalve de eer staat er niets meer op het spel voor Venezuela. Het land begon de WK-kwalificatiereeks zeer zwak. Na de uitschakeling begon het echter te draaien. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen met een doelsaldo van tien voor en één tegen.

Brazilië neemt Venezuela dan ook serieus. Bondscoach Luis Felipe Scolari lichtte zijn speler uitgebreid in over de kwaliteiten van de tegenstander. Vooral de drie meest aanvallende spelers boezemen de coach angst in. 'We moeten Venezuela zo veel mogelijk onder druk zetten en ze het spelen onmogelijk maken. Als ze het idee krijgen dat er wat te halen is, wordt het voor ons een stuk lastiger', voorspelde Scolari.

Brazilië heeft een overwinning nodig op Venezuela om zeker te zijn van plaatsing voor het WK. Bij een gelijkspel of verlies loopt Brazilië het risico om achter Uruguay op de vijfde plaats te eindigen. Het land dat op de vijfde plaats eindigt, staat een dubbele ontmoeting met Australië te wachten voor het allerlaatste WK-ticket.

Bekijk hier al onze video's