Cabral, Feyenoords vleugelartiest zonder vrees

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de tweede speelronde was dat Feyenoord-aanvaller Jerson Cabral.

Cabral, Feyenoords vleugelartiest zonder vrees

Hoe zou het eigenlijk zijn met de benen van Jimmy Hempte? Die werden afgelopen zaterdagavond in de knoop gelegd door Jerson Cabral, en wel zodanig dat de angst rees dat de Belgische linksback van Roda JC Kerkrade zeker een week lang niet meer zou kunnen lopen.

Dansend, pingelend, wervelend en sprintend maakte Cabral in De Kuip van Hempte een tollende voetballer, die alle kanten op vloog, behalve de goede. Dankzij twee goals en een assist van de twintigjarige rechterspits won Feyenoord met 3-0.

De publieke tuchtiging van Hempte, bijgewoond door veertigduizend bloeddorstigen in De Kuip, begon in de twaalfde minuut van de wedstrijd. Cabral dribbelde met de bal vanaf de rechterflank naar binnen, eerst Hempte en vervolgens Robbie Wielaert kwamen te laat en met links lanceerde hij een projectiel richting de bovenhoek: 1-0. Cabral zelf analyseerde zijn doelpunt na afloop met de flair van de ware vleugelartiest.

'Het was opzoeken die handel, naar binnen tikken en ’m in de kruising schieten.' Tien minuten na rust herhaalde Cabral zijn kunstje nog eens, al betrof de afronding deze keer een schuiver en even daarvoor had hij na een venijnige sprint in de diepte al ploeggenoot Leroy Fer in staat gesteld de 2-0 op het scorebord te zetten. <br /><br /> En zo liet een van de Cabralletjes van deze wereld zien dat hij ook prachtig en beslissend kan voetballen en zich niet alleen onderscheidt door een trainer weg te stemmen. Zo formuleerde Leo Beenhakker het immers nadat Mario Been al in de voorbereiding op dit seizoen was geliquideerd. 'Mario is weggestuurd door de Cabralletjes van deze wereld', aldus de al eerder vertrokken technisch directeur.

Het Cabralletje van De Kuip is een kind van Rotterdam. Opgegroeid in West, opgeleid in de Feyenoord Academie. In zijn hart is hij linkerspits, in het heden flitst hij echter op de rechtervleugel. Been liet hem vorig seizoen debuteren in Feyenoord 1, maar gaf na de winterstop veelal de voorkeur aan Ryo Miyaichi.

Onder Ronald Koeman is alles anders en de wind in elk geval fris. Jerson Cabral is sinds twee wedstrijden basisspeler en Miyaichi is vergeten. Angst kent hij niet. Hij is buitenspeler om een actie te maken. Dus máákt hij die actie.

Ook liet hij zien waarin zijn ware geheim van macht schuilde. Cabral toverde een zilveren muntje tevoorschijn dat in zijn shirt was genaaid. De amulet was afkomstig van zijn moeder. 'Zij had het meegenomen uit de kerk en zei: Als je dit vanavond bij je draagt, ga je scoren. Mijn moeder, broer en God vormen mijn inspiratiebron. En de trainer geeft me vertrouwen.'

Dat leven heeft sinds zaterdagavond een nieuwe dynamiek en nieuwe vorm gekregen. Cabral is definitief onderweg naar een spannende toekomst. 'Mijn doel is simpel: ik wil de beste buitenspeler van Nederland worden.'

Tekst: Peter Wekking Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's