Cambuur breekt ban en gaat helemaal los, De Graafschap krijgt dreuntje

SC Cambuur weet weer wat scoren is. Na vijf duels zonder doelpunt en een dramatische competitiestart werd daar maandagavond een streep onder gezet. De Graafschap kreeg juist een flinke dreun te verwerken.

Jong FC Utrecht
0 - 4
SC Cambuur
SC Cambuur

Henk de Jong kon het vorige week amper geloven. Van 94 doelpogingen had zijn ploeg er precies nul tegen de touwen gewerkt. Daardoor stond de druk er bij de oefenmeester van de Leeuwarders al vroeg op. Op bezoek bij Jong FC Utrecht moest en zou er voor het eerst in zes wedstrijden weer eens gewonnen worden.

Dat lukte, want na een klein half uur werd eindelijk de ban gebroken. Het was de nieuwe aanvaller Jonathan Afolabi die vanaf de stip ijzig kalm bleef. Daarna viel er een last van de schouders van de Friezen. Zeker ook, omdat Massien Ghaddari voorafgaand aan de strafschop van het veld was gestuurd met een rode kaart. Cambuur kon dus een uur lang met een man meer toewerken naar een zege.

Die kwam er, want Cambuur ging in de tweede helft helemaal los. Alsof er nooit een doelpuntendroogte was geweest, schoot het Jong FC Utrecht aan diggelen. Tyrique Mercera (twee keer) en Fedde de Jong zorgden voor een heerlijke avond voor De Jong en Cambuur en zetten een dikke punt achter een lastige periode.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 2
De Graafschap

De Graafschap moest maandag winnen in Wijdewormer om aansluiting te houden met de kop van de Keuken Kampioen Divisie. Dan moest het wel afrekenen met Jong AZ, dat precies evenveel punten verzamelde tot dusverre (elf). Lange tijd leek het een fijne avond voor de Superboeren te worden, want een schitterende treffer van Arjen van der Heide zorgde voor de voorsprong (0-1).

Diep in de tweede helft ging het in een tijdsbestek van een minuut echter helemaal mis voor de ploeg van trainer Jan Vreman. Eerst was het Kees Smit die de gelijkmaker maakte, maar in de volgende aanval scoorde ook Elijah Dijkstra voor Jong AZ. Daardoor leek de avond in mineur te eindigen voor De Graafschap.

Vreman bracht routine in zijn voorhoede, door Ralf Seuntjens en Mimoun Mahi in het veld te brengen. Dat bracht succes, want met wat fortuin vond Seuntjens zijn compagnon vlak voor tijd nog een keer, waardoor Mahi van dichtbij een gelijkspel veilig kon stellen.