Cannavaro, Ronaldinho, Zidane best in 2006

Naast Europees Voetballer van het Jaar is Fabio Cannavaro ook nog in de race om verkozen te worden tot de beste van de wereld in 2006. De Italiaanse wereldkampioen is een van de drie overgebleven kandidaten voor titel FIFA Player of the Year. De 33-jarige verdediger neemt het op tegen titelverdediger Ronaldinho en Zinedine Zidane, die de prijs al drie keer eerder in de wacht sleepte.

Cannavaro, Ronaldinho, Zidane best in 2006

De nominatie van Zidane mag opvallend heten, want de Franse ster heeft zijn loopbaan een half jaar geleden beëindigd. De 34-jarige voormalige spelmaker luidde zijn carrière bovendien uit met een rode kaart in de WK-finale. Zidane werd overigens wel tot beste speler van dat toernooi uitgeroepen door de FIFA, maar die keuze stond al vast voordat hij van het veld werd gestuurd in de eindstrijd.

Ronaldinho kende bij Barcelona een uitstekend seizoen met het winnen van de Spaanse landstitel en de Champions League. Op het WK liet de 26-jarige Braziliaan het echter afweten. Net als de rest van De Goddelijke Kanaries slaagde hij er afgelopen zomer niet in te imponeren in Duitsland.

Cannavaro deed dat wel. De aanvoerder van het Italiaanse elftal mocht aan het einde van het toernooi de wereldbeker omhoog houden. Na de zomer verruilde hij Juventus voor Real Madrid, omdat zijn Italiaanse werkgever vanwege het Italiaanse fraudeschandaal was veroordeeld tot het spelen in de Serie B. Bij Real kende Cannavaro een moeizame eerste seizoenshelft.

De keuze voor het drietal betekent dat Gianluigi Buffon en Thierry Henry zijn afgevallen. In de Europese verkiezing eindigden zij respectievelijk als tweede en derde achter Cannavaro, maar vóór Ronaldinho en Zidane.

Het verschil tussen beide verkiezingen is overigens dat de Europees Voetballer van het Jaar, onder de vlag van het blad France Football, wordt gekozen door journalisten en dat bij de FIFA Player of the Year de stem van de bondscoaches en de aanvoerders van de nationale elftallen bepalend is.

Bekijk hier al onze video's