Clubs en bonden geven opdracht voor onderzoek BeNeLiga
In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze keer bespreekt VI-verslaggever Tom Knipping de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar van de mogelijkheden voor een BeNeLiga.
In het verleden zijn al vaak proefballonnen opgelaten over een BeNeLiga. Nu is voor het eerst ook een concrete stap gezet met een onderzoek naar de commerciële opbrengsten van een fusiecompetitie met de sterkste clubs uit Nederland en België. Elf betrokken clubs en beide nationale bonden hebben tijdens een vergadering in Eindhoven aan adviesbureau Deloitte de opdracht gegeven voor een eerste verkenning. Daarbij gaat het puur om het in kaart brengen van de commercie. Het sportieve gedeelte wordt nog buiten beschouwing gelaten.
Deloitte werd gekozen na een presentatie van meerdere bureaus tijdens een bijeenkomst met de topzes van Nederland en de topvijf van België. Het was een tweede BeNeLiga-ontmoeting na de aftrapvergadering eind mei in het Philips Stadion (foto). Namens Nederland zijn Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht betrokken bij de besprekingen. De Belgen hebben Club Brugge, Standard Luik, RC Genk, AA Gent en Anderlecht afgevaardigd. Een gezamenlijk bekertoernooi wordt overigens niet onderzocht.
Het overleg over een Belgisch-Nederlandse topcompetitie is gestart tegen de achtergrond van de hervormingen in de Europese competities. Op dit moment onderhandelt de UEFA met de topclubs over de Champions League en Europa League na 2024 en zoals vaak zal het erop neerkomen dat de gevestigde orde tevreden gesteld moet worden. Meestal is het gevolg dat de positie van de subtopcompetities verder wordt uitgehold.
De Nederlandse en Belgische clubs willen nu onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn van een krachtenbundeling, bijvoorbeeld door het afsluiten van een gezamenlijk tv-contract. Het is niet voor het eerst dat de BeNeLiga op de agenda staat. Al sinds 1996 zijn diverse pogingen ondernomen, die echter steeds al snel weer strandden. Toen riepen de voorstellen weerstand op, omdat in beide landen veel clubs op het tweede plan terecht zouden komen en door de cultuurverschillen was de vraag of fans wel warm zouden lopen voor een fusiecompetitie.
In oktober moet Deloitte de resultaten presenteren. Mocht het rapport positief worden ontvangen en leiden tot een vervolg, dan zal het grootste struikelblok het aantal Europese tickets worden. Zeker is dat beide landen zouden moeten inleveren bij de realisatie van een BeNeLiga. Nederland en België hebben allebei vijf Europese tickets, maar het is ondenkbaar dat de UEFA na een samensmelting tien plaatsen zal gaan reserveren voor één competitie.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login