Discussie BeNeLiga nieuw leven ingeblazen

Reacties

Achter de schermen is oriënterend gesproken over een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. Dinsdag is in het Philips Stadion een vergadering geweest met tien clubs en de Nederlandse en Belgische voetbalbond.

Discussie BeNeLiga nieuw leven ingeblazen

Bij het overleg waren vertegenwoordigers aanwezig van Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Standard Luik, Anderlecht en RC Genk. AA Gent was verhinderd. Voor het eerst waren ook de bonden aanwezig nadat een aantal clubs eerder al om tafel had gezeten voor verkennende gesprekken.

Het overleg over een gezamenlijke competitie is gestart tegen de achtergrond van de hervormingen in de Europese competities. UEFA overweegt vanaf 2024 één grote Europese liga met drie divisies. Er zou dan een systeem komen met promotie/degradatie tussen Europese toernooien en Champions League-tickets hoeven niet langer te worden afgedwongen via de nationale competities. Die komen daardoor verder onder druk.

Er is sinds het uitlekken van de schetsen veel kritiek op de UEFA en het is nog onzeker of het plan doorgaat. Maar zeker is wel dat de concurrentiepositie van de subtopcompetities bij elke nieuwe Champions League-cyclus door maatregelen ten gunste van de toplanden verder wordt uitgehold. In 2017 reageerden Ajax en PSV woedend toen bekend werd dat de toplanden er in de periode 2018-2021 het hardst op vooruit zouden gaan met meer geld en meer toegangsbewijzen voor de Champions League. Elke drie jaar worden de voorwaarden opnieuw tegen het licht gehouden. Bijna altijd dreigen de Europese topclubs met een Superleague, waarna UEFA weer door de knieën gaat. Landen als Nederland en België hebben dan het nakijken. De Nederlandse en Belgische clubs willen nu onderzoeken in hoeverre ze competitiever zouden worden door het bundelen van de krachten en ook welke slag ze financieel zouden kunnen maken, bijvoorbeeld door het afsluiten van een gezamenlijk tv-contract.

Het project bevindt zich nog in de beginfase. Doel is nu om eerst een haalbaarheidsstudie te laten doen zodat duidelijk wordt wat een samenwerking sportief en economisch gaat opleveren. Momenteel bespreken de partijen nog hoe zo'n onderzoek er precies uit zou moeten zien.

Het is niet voor het eerst dat de BeNeLiga op de agenda staat. Al sinds 1996 zijn diverse pogingen ondernomen, die echter steeds al snel weer strandden. In het verleden riepen de plannen veel weerstand op omdat in beide landen veel clubs op het tweede plan terecht zouden komen en door de cultuurverschillen was de vraag of fans wel zouden warmlopen voor een fusiecompetitie.

In de jaren negentig was Anderlecht de voornaamste pleitbezorger en vond toen steun bij PSV. Uit de oorspronkelijke BeNeLiga-plannen ontstonden toen de dromen over een Atlantic League en de EuroLiga. Ze werden meestal weggehoond als onhaalbaar, bovendien lag de UEFA steeds meteen dwars.

Sindsdien wordt het plan regelmatig onder het stof vandaan gehaald. In 2006 stelde bondscoach Marco van Basten een BeNeLiga voor, maar dat plan werd lauw onthaald. Hetzelfde gold voor de voorzet van bondsvoorzitter Michael van Praag in 2009. Hij wilde destijds al een haalbaarheidsstudie, maar dat plan werd direct verworpen door de clubs in Nederland.

De laatste jaren lijkt UEFA wat welwillender te staan tegenover internationale samenwerkingen, ook omdat de kloof tussen de toplanden en de rest enorm is geworden. In 2016 spraken Ajax, Feyenoord en PSV op uitnodiging van een commerciële partij al eens oriënterend met Schotse, Deense, Zweedse en Noorse clubs over een nieuwe competitie. Die besprekingen liepen op niets uit.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.