Column Engels voetbal: middelvinger naar de clubeigenaren
Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.
De Engelse voetbalbond nam afgelopen week een historisch besluit. Na een stemming onder de leden werd besloten het verzoek van Hull City om de clubnaam te mogen veranderen in Hull Tigers, af te wijzen. Het was een dikke middelvinger richting de Egyptische eigenaar Assem Allam van de club en een steunbetuiging aan de voetbalsupporter in het algemeen.
Of de afwijzing rechtsgeldig is moet nog blijken. Allam heeft al aangekondigd de beslissing aan te vechten en ik moet eerlijk zeggen: hij zou best eens zijn gelijk kunnen halen. Een bedrijf – en dat is een professionele voetbalclub nu eenmaal – bepaalt in principe natuurlijk zelf hoe het wil heten.
Maar of de FA uiteindelijk gelijk krijgt of niet: het is goed te weten dat de Engelse bond de supporters boven de clubeigenaren stelt. De puissant rijke eigenaren zijn in de meeste gevallen passanten die gek zijn op media-aandacht en in korte tijd fors winst willen maken met hun investering. Dat is ook de achterliggende gedachte van het plan om de clubnaam te veranderen in Hull Tigers: het zou onderscheidend zijn en qua marketing meer aanspreken op de Aziatische markt. Want je hebt nu eenmaal al een Manchester City, een Stoke City, een Swansea City, een Norwich City enzovoorts.
Tja.
Anders dan clubeigenaren hebben vele supporters heel hun leven vaak afgestemd op het volgen van één club. Ze betalen daar fors voor en reizen hun favoriete ploeg vaak honderden kilometers achterna. Al eerder schreef ik over de talloze fans van Newcastle United die iedere twee weken vanuit Noord-Oost Engeland weer een slopende tocht over de snelwegen ondernemen, om een uitwedstrijd van hun team te kunnen aanschouwen. In 2003/04, toen de ploeg nog in de Champions League speelde, legden supporters die iedere uitwedstrijd bijwoonden een afstand af die gelijk staat aan een reis rond de wereld. Veel fans uit Newcastle – niet bepaald de rijkste regio van het land – laten jaarlijks een vakantie schieten om de kosten van een seizoenkaart te kunnen betalen.
Dat gaat ver, maar de liefde voor een club kan nog veel gekker. De bekendste supporter van Portsmouth heette John Westwood. In 1989 liet hij zijn naam officieel veranderen en sindsdien gaat hij door het leven als John Anthony Portsmouth Football Club Westwood. Hij heeft zo’n zestig tattoos van Portsmouth op zijn lichaam, waaronder het logo van de club: op zijn hoofd. De letters PFC staan gegraveerd in zijn tanden. In het dagelijks leven heeft hij een antiquariaat in boeken. Inmiddels is hij 51 jaar en nog steeds staat hij met een grote bel in zijn handen op de tribunes bij Portsmouth (foto), dat in enkele jaren tijd van de Premier League naar League Two is afgezakt.
Opvallend is dat supporters zich veel laten aanleunen. Bij Cardiff City neemt het rumoer nu toe omdat de club vrijwel geen wedstrijd meer wint en op punt van degraderen staat uit de Premier League. Maar toen de Maleisiër Vincent Tan er met een forse investering voor zorgde dat Cardiff promoveerde naar diezelfde Premier League, namen de meeste fans hem voor lief. Ietwat morrend accepteerden ze zelfs dat hij de clubkleuren veranderde van blauw naar rood, omdat dat in Azië onder meer de kleur van passie en succes zou zijn.
Veel seizoenkaarthouders van Hull City stemden onlangs vóór een naamswijziging van de club, om hun steun te betuigen aan Assem Allam. Want het geld van de Egyptenaar heeft er wél voor gezorgd dat het nietige Hull City inmiddels een middenmoter is in de Premier League en de halve finale van het FA Cup-toernooi bereikte. Maar als meneer Allam het zat is en zich terugtrekt in de komende jaren, staat het voortbestaan van de club op het spel. Zie Queens Park Rangers, dat sinds de komst van de Maleisische eigenaar Tony Fernandes een schuld heeft opgebouwd van 200 miljoen pond en waarschijnlijk failliet gaat als het dit seizoen niet promoveert.
Een van de vreemdste uitspraken in de afgelopen week kwam van aanvoerder Curtis Davies van Hull City. Hij gaf aan zijn clubeigenaar te steunen. ‘Ik ben zelf Manchester United-fan’, zei Davies. ‘Ik snap best dat supporters van die club zullen protesteren als de naam opeens veranderd zou worden in Manchester Yankees of Manchester Red Sox. Maar ik begrijp best dat eigenaren zoiets doen om aandacht te kunnen trekken in China of het Verre Oosten. Dat geeft meer sponsormogelijkheden.’
Tja.
Je kunt je afvragen wie het meest de weg kwijt is: John Anthony Portsmouth Football Club Westwood of Curtis Davies.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login