Column Engels voetbal: Rooney is cruciaal voor Arsenal

Column Engels voetbal: Rooney is cruciaal voor Arsenal

data-height="102" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/bd6ccd07-c530-45d2-bd92-3b58e1534864_image7659628358707048936.jpg" /> Arsenal staat misschien wel voor de belangrijkste zomer in de historie van de club. De vraag is: haakt de club alsnog aan bij Manchester United, Manchester City en Chelsea, of accepteert het dat de aansluiting is verloren en gaat het de komende jaren voor een incidenteel succesje in het toernooi om de FA Cup? Verstokte Arsenal-fans willen er niet aan, maar de laatste jaren is de club in naam nu eenmaal achteruit gehold. Als een topspeler in de belangstelling staat van zowel Manchester United als Arsenal, is zijn keuze meestal snel gemaakt. En dat heeft niet alleen met de verdiensten te maken, maar vooral met de sportieve vooruitzichten.

In tegenstelling tot veel fans lijkt de clubleiding dat eindelijk ook te gaan beseffen. Waar eigenaar Stan Kroenke de afgelopen jaren steevast weigerde zijn portemonnee te trekken, heeft manager Arsène Wenger nu de toezegging gekregen dat hij voor zo'n zeventig miljoen pond (ongeveer 77,5 miljoen euro) mag investeren in de spelersgroep. Een trainer als José Mourinho of Roberto Mancini zou wel raad weten met zo'n geste en het geld meteen over de balk smijten, en het siert Wenger dat hij ook met een volle portemonnee nog een zuinig mondje trekt en liever eerst naar een onbekend talent op de Franse velden kijkt.

Wenger moet zich nu echter ook gaan realiseren dat hij met Arsenal op een kruispunt staat. Het zegt al genoeg dat de echte grote jongens tot dusverre niet worden genoemd bij de club uit Noord-Londen. Het regent namen in deze transfertijd, maar die van Edinson Cavani, Hulk, Thiago Alcantara, Isco en Cristiano Ronaldo vallen wél in verband met Chelsea en de twee topclubs uit Manchester, maar niet in verband met Arsenal.

Waarschijnlijk wordt binnenkort de Argentijnse spits Gonzalo Higuaín van Real Madrid de eerste grote zomeraankoop van Arsène Wenger. Kosten: zo'n 22 miljoen pond. Dat is een mooi begin, liet afgelopen week ook grootaandeelhouder Alisher Ousmanov van Arsenal weten, maar nog lang niet genoeg. Ousmanov, een Oezbeek die 29 procent van de aandelen van de club in zijn bezit heeft, is al jarenlang een fervent voorstander van grote investeringen in de selectie, maar hij werd constant teruggefloten door de zuinige clubeigenaar Stan Kroenke. Nu ziet Ousmanov zijn kans schoon en spoorde hij Wenger aan nu door te pakken. 'Ik zou het heel mooi vinden om Wayne Rooney voor Arsenal te zien spelen', zei Ousmanov, die daarmee meteen een enorme druk op zijn trainer legde. Voor één keer ben ik het wel eens met deze Ousmanov: het is nu of nooit. Als Arsenal écht Marouane Fellaini van Everton wil overnemen, dan zal het in de buidel moeten tasten. En als het Rooney écht wil halen, dan moet de club hem een aanbod doen dat hij niet kan weerstaan. Rooney wil weg bij Manchester United en is best bereid voor Arsenal te komen spelen, maar hij wil uiteraard niet minder gaan verdienen. Ook Paris Saint-Germain hengelt naar de diensten van de spits, maar die club moet gezien de belastingregels in Frankrijk een nog veel hoger netto bedrag aan loon overmaken wil het aan de salariseisen van Rooney tegemoet kunnen komen. Bovendien blijven Rooney en zijn vrouw Coleen liever in Engeland. Daar ligt een mooie kans voor Arsenal.

Met Rooney, Fellaini, Higuaín en een sterke verdediger erbij zou Arsenal zich weer kunnen meten met de drie concurrenten. Dat maakt ten eerste de Premier League een stuk interessanter, want als de ontwikkeling van de laatste jaren zich doorzet wordt de competitie ook in Engeland steeds voorspelbaarder. Ten tweede kan Arsenal, dat zoals bekend sinds 2005 geen prijs meer heeft gewonnen, dan wellicht iets teruggeven aan de hondstrouwe fans.

Het Emirates Stadium is steevast stijf uitverkocht, maar veel fans moeten daar krom voor liggen. Ook dit jaar is Arsenal voor seizoenkaarthouders veruit de duurste club in Engeland. De goedkoopste seizoenkaart kost, net als afgelopen seizoen, maar liefst 985 pond. Daar kunnen dan ook zeven wedstrijden de Champions League of de nationale bekertoernooien voor worden bezocht, maar de fans hebben niet de keuze een goedkopere kaart aan te schaffen. Daarmee kost de goedkoopste seizoenkaart bij Arsenal nog altijd meer dan de duurste bij Manchester United, dat maximaal 950 pond voor een jaarkaart vraagt. De goedkoopste seizoenkaart op Old Trafford kost 532 pond en fans van Manchester City kunnen zelfs al voor 299 pond een jaar lang de thuiswedstrijden van hun club bezoeken.

Wie een beetje goed wil zitten in het Emirates Stadium, is als supporter opnieuw ruim duizend pond per jaar kwijt. Sommige gezinnen offeren hun vakantie er voor op. Het wordt tijd dat ze er iets moois voor terugkrijgen. Nu kan het nog. Tom van Hulsen is tevens de auteur van het boek Kick & Rush, dat nu in de winkel ligt. Hierin is een aantal van zijn columns verzameld plus een reeks andere, niet eerder gepubliceerde, boeiende verhalen, reportages en interviews die allemaal betrekking hebben op het door velen zo geliefde Engelse voetbal. Het boek is ook te bestellen in onze webshop.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's