De beste passers op EK's: Xavi, Xhaka en heel veel Kroos

Reacties

Toni Kroos heeft tijdens zijn laatste maand als voetballer een mooi record neergezet op het EK in eigen land. Tegen Schotland, Hongarije en Zwitserland verstuurde de middenvelder van Duitsland in totaal 324 succesvolle passes, geen enkele speler in de historie van het EK kwam tot hogere aantallen in de eerste ronde.

De beste passers op EK's: Xavi, Xhaka en heel veel Kroos
© Pro Shots

Kroos kondigde aan na dit EK te stoppen als voetballer en met elke wedstrijd op het Europese eindtoernooi laat hij zien hoe jammer dat eigenlijk is. Als 34-jarige dirigent loodste hij Duitsland als groepswinnaar naar de achtste finale.

Alles over het EK

Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranje-nieuws op onze EK 2024-pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.

Tegen Hongarije verzond Kroos de meeste succesvolle passes, 124 stuks. Met zijn laatste succesvolle pass in de groepswedstrijd tegen Zwitserland verbrak hij zijn eigen passrecord in de groepsfase. Kroos had namelijk sinds 2016 het record in handen, toen hij tijdens het EK in Frankrijk 323 succesvolle ballen aan teamgenoten gaf.

Het zorgt dan ook voor een opmerkelijke topvijf, samengesteld door Opta. Kroos bezet de eerste en tweede plaats, daarna komt Xavi (317 succesvolle passes namens Spanje in 2012) en Granit Xhaka (281, Zwitserland, 2016). Kroos zelf sluit de topvijf dan weer af, met 280 succesvolle passes in de groepsfase tijdens de vorige editie van het EK.

De kans is klein dat een speler Kroos nog inhaalt tijdens het restant van de huidige groepsfase. Van alle spelers die nog maar twee keer in actie kwamen op het EK, staat de Portugees Rúben Dias het dichtste bij Kroos met 175 succesvolle passes. De eerste Nederlander op de passingslijst is overigens Stefan de Vrij met 132 verzonden ballen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.