De dag dat Dejan Stankovic de stijl van Manuel Neuer genadeloos afstrafte

Reacties

Manuel Neuer heeft als doelman een bijzondere manier van spelen, waarbij hij regelmatig ver zijn doel uitkomt in een poging een gevaarlijke situatie op te lossen. Dat dit niet geheel zonder risico's is, werd negen jaar geleden wel duidelijk. Dejan Stankovic maakte toen een van de mooiste Champions League-doelpunten ooit gemaakt.

De dag dat Dejan Stankovic de stijl van Manuel Neuer genadeloos afstrafte
© Pro Shots

Neuer was op dinsdag 5 april 2011 nog een veelbelovende doelman van Schalke 04, die op dat moment al wist dat Gelsenkirchen niet zijn eindstation zou zijn. De keeper had twee jaar eerder als Duits jeugdinternational al veel indruk gemaakt op het EK Onder-21 en werd toen al genoemd als mogelijke versterking voor Bayern München. Der Rekordmeister hikte echter tegen de forse vraagprijs van Schalke aan en nam plaats in de wachtkamer.

© Pro Shots

Bij Schalke maakte Neuer zijn eerste stappen als zogeheten sweeper keeper. De Duitser was meer dan alleen een doelman: hij was ook de laatste verdediger, die comfortabel was met de bal aan zijn voet en het geen probleem vond om ver zijn strafschopgebied uit te komen. Vaak ging dat goed en werd Neuer bedolven onder de complimenten. Maar in het Giuseppe Meazza ging het in de kwartfinales van de Champions League een keer mis. Vraag is: was dat nou echt Neuer zijn schuld?

De wedstrijd tussen Schalke en titelhouder Internazionale was pas zestien seconden jong, toen Esteban Cambiasso Diego Milito wegstuurde. De spits ontsnapte aan de Schalke-defensie, die werd gered door de uitkomende Neuer. De keeper schoot uit zijn strafschopgebied en werkte de bal met een snoekduik ver weg. Het gevaar leek daarmee geweken. Dat was echter buiten Stankovic gerekend.

© Pro Shots

In de middencirkel stond Stankovic precies goed opgesteld om de weggekopte bal in ontvangst te kunnen nemen. Waar veel spelers voor een aanname zouden hebben gekozen, daar vertrouwde de middenvelder op zijn waanzinnige traptechniek. Stankovic gooide zijn rechterbeen naar achteren en haalde met een acrobatische volley in een keer de trekker over. Neuer stond nog buiten zijn strafschopgebied toen de bal over hem heen vloog en het lege net vond.

Het Giuseppe Meazza ontplofte. Prachtig was de reactie van Samuel Eto'o, die na het feliciteren van Stankovic naar de fans keek en uit verbazing zijn handen op het hoofd sloeg. Hier was iets bijzonders gebeurd. De vreugde was groot vanwege de droomstart, maar misschien nog wel veel groter omdat de aanwezigen in Milaan getuige waren geweest van een van de mooiste volley's aller tijden.

Wie terugdenkt aan Inter - Schalke van 5 april 2011 denkt terug aan het kunststukje van Stankovic. Dat de wereldgoal uiteindelijk niets opleverde, dat Schalke met 2-5 wist te winnen en dat Inter uiteindelijk werd uitgeschakeld door de Duitsers, daar wordt nauwelijks meer over gesproken. Voor Neuer kwam dus alles goed. De traptechniek van Stankovic is nu eenmaal uniek en Neuers speelstijl kon niet nog eens op deze manier worden afgestraft. Het was een bijzonder moment.

De wondervolley van Stankovic bracht Bayern dan ook niet op andere gedachten. De Zuid-Duitsers bleven interesse houden in Neuer en haalde de doelman in de zomer van 2011 transfervrij binnen. Neuer is inmiddels 34 jaar oud en onderhandelt met Bayern over een nieuw, laatste contract. Stankovic is nu 41 jaar oud, in 2013 gestopt met profvoetbal en sinds december de hoofdtrainer van Rode Ster Belgrado. Daar probeert hij zijn spelers zijn manier van schieten bij te brengen.

Veel succes daarmee, Dejan.

Het beste Inter sinds 2000
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.