De Graafschap wint duel met zeven goals, comebacks én rode kaart van Volendam

Rick Kruys heeft bij zijn debuut als coach van FC Volendam verloren op bezoek bij De Graafschap. De gasten kwamen weliswaar een razendsnelle 2-0 achterstand eerst nog te boven, maar na de rode kaart voor Xavier Mbuyamba ging het alsnog mis in blessuretijd. Ibrahim El Kadiri, vorig jaar nog onder contract bij Het Andere Oranje, maakte op heerlijke wijze de winnende goal.

De Graafschap
4 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Zo moeizaam als de voorbereiding van De Graafschap verliep – een elftal vertrokken spelers, slechts een paar aanwinsten, een per direct vertrokken technisch directeur Peter Bijvelds en maar één oefenoverwinning –, zo goed was de start van De Superboeren. Tegen degradant FC Volendam kwam ze na ruim een kwartier met 2-0 voor.

Jesse van de Haar, een van de vier aanwinsten van de Doetinchemmers, was bij beide treffers betrokken. Eerst gaf de zoon van oud-spits Hans van de Haar een assist op Tristan van Gilst en vervolgens liep hij een voorzet vanaf de rechterkant van het veld tegen de touwen.

Serieuze zorgen dus voor Kruys, die met Benaissa Benamar, Mbuyamba, Robert Mühren, Henk Veerman en Aurelio Oehlers een behoorlijke sterk basiselftal had geformeerd. Daar kwam halverwege, toen Mühren al voor een aansluitsingsgoal had gezorgd, de herstelde Bilal Ould-Chikh ook nog bij. Zijn voorzet vanaf rechts op Milan de Haan betekende al snel in de tweede helft de gelijkmaker op De Vijverberg.

De bezoekers wilden meer en na een lange bal van Mbuyamba kregen ze dat het ook. De diepe pass werd door Veerman langs de uitkomende Ties Wieggers gewerkt. Uitkomen was een ongelukkig besluit van de goalie, want als hij in zijn doel was blijven staan, had hij de poging van Veerman vermoedelijk gewoon kunnen pakken.

Mbuyamba ging na zijn fraaie assist echter van held naar schlemiel, want na een harde charge van achteren op Philip Brittijn werd hij een kwartier voor tijd terecht met een directe rode kaart van het veld gestuurd. De Graafschap kreeg met een man meer via Van de Haar, Donny Warmerdam (beide naast) en Yannick Eduardo (omhaal in de handen van Barry Lauwers) goede kansen op de gelijkmaker, maar pas in blessuretijd profiteerde het echt optimaal van de overtalsituatie.

In de eerste van zeven minuten blessuretijd schoot Stan Wevers van ruim dertig meter laag in de linkerhoek. Een paar minuten later schoot El Kadiri tegen zijn oude club van buiten het zestienmetergebied heerlijk raak: 4-3. Zo sterk als De Graafschap opende in het eerste kwartier, zo overtuigend waren ook de laatste vijftien minuten – al was het dus met een man meer. Dus start Kruys zijn periode bij Het Andere Oranje met een nederlaag.