De onvergetelijke goal van Kaká, de man die AC Milan nooit had willen verlaten
De laatste speler die voor het Cristiano Ronaldo en Lionel Messi-tijdperk de Ballon d'Or won was Kaká. De Braziliaan kreeg in december 2007 de prijs voor beste voetballer van de wereld, als bekroning voor een geweldige tijd bij AC Milan. Anderhalf jaar later vertrok Kaká naar Real Madrid. Het blijkt een transfer te zijn die de technicus eigenlijk helemaal niet had willen maken.
Kaká was gelukkig bij Milan, de club van zijn dromen. Toen zaakwaarnemer Gaetano Paolillo de dribbelaar als jonge jongen op het spoor kwam bij São Paulo, vroeg hij aan hem voor welke club hij graag zou willen spelen. Het antwoord was Milan. Paolillo deed zijn best om Kaká naar San Siro te brengen, maar i Rossoneri hadden op dat moment al Rui Costa en Rivaldo als aanvallende middenvelders rondlopen. De noodzaak voor de komst van een veelbelovend talent was er simpelweg niet.
Door de eerste afwijzing had de Italiaanse loopbaan van Kaká ook heel anders kunnen verlopen. Paolillo bood zijn kersverse cliënt aan bij Internazionale. 'Maar Héctor Cúper wist niet wat hij met Kaká moest doen in zijn 4-4-2-systeem', haalt de zaakwaarnemer herinneringen op. 'Er was niemand écht geïnteresseerd. Ik vond dat ongelooflijk. Uiteindelijk besloot Milan hem toch te halen.' Kaká kostte de club 8,5 miljoen euro toen hij in de zomer van 2003 binnenkwam.
De technicus had niet lang de tijd nodig om zichzelf te bewijzen. Kaká speelde Rui Costa al snel uit het elftal en werd na een geweldig debuutseizoen gekozen tot Speler van het Jaar in de Serie A. Het bleek slechts een voorbode op heel veel meer. Kaká bereikte in 2005 met Milan de finale van de Champions League, die na een ongelooflijke ontknoping werd verloren van Liverpool. Twee jaar later volgde de sportieve wraak op The Reds en wonnen Milan en Kaká de belangrijkste Europese clubprijs alsnog.
Op weg naar de eindstrijd in Athene stuitte Milan in de halve finales op Manchester United. Met een vroege openingstreffer op Old Trafford ('5) zorgde Cristiano Ronaldo toch weer voor hoop in de Engelse harten. Kaká nam nog voor rust wat van deze hoop weg. De gelijkmaker van de Braziliaan, een schuiver in de verre hoek na een kenmerkende versnelling, was al van grote schoonheid. Maar het was vooral de goal waarmee Kaká Milan op een 1-2 voorsprong zette die voor altijd in de herinnering blijft.
Bij een lange bal van achteruit stond Kaká tegenover drie spelers van United. Darren Fletcher liet zich aan de linkerkant wel heel gemakkelijk aftroeven, waarna Gabriel Heinze met een snelle voetbeweging werd uitgespeeld. Patrice Evra had er genoeg van en probeerde in te grijpen, maar Kaká was ook hem te snel af. De Milan-ster kopte de bal net voor de instormende Evra weg, waarna de vliegende Fransman tegen Heinze aan knalde. Kaká stond opeens oog in oog met Edwin van der Sar en liet de Nederlandse doelman kansloos.
🇧🇷 An outstanding goal from Kaká #OTD in 2007 at Old Trafford 🔥#UCL | #OnThisDay | @KAKA pic.twitter.com/WaXweLig2z
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 24, 2020
Real Madrid wilde Kaká op dit moment al hebben en na het zien van deze wereldgoal al helemáál. 'Real informeerde ieder jaar, maar Kaká was niet te koop', zegt Paolillo. Dat veranderde toen de club te maken kreeg met financiële problemen. Manchester City hoopte te kunnen profiteren en bracht een bod uit van honderd miljoen euro. Dat bedrag zou Kaká op dat moment de duurste speler aller tijden hebben gemaakt. Milan wilde toehappen, Kaká niet. 'Hij weigerde om te gaan. Kaká wilde voor altijd bij Milan blijven. Dat was het plan, in ieder geval.'
'Na zijn laatste wedstrijd met Milan in Florence in 2009 vertrok hij naar de nationale ploeg en nam hij alleen een rugzak mee', vervolgt Paolillo zijn verhaal. 'Ik ontmoette hem op het vliegveld. Ik zie je hier weer over een maand, zei hij. Maar Milan verkocht Kaká aan Real toen hij in Brazilië zat. Nogmaals, Kaká wilde helemaal niet weg. Hij was geliefd bij de fans en gelukkig bij Milan. Het was ook niet de beslissing van Adriano Galliani, hij hield van Kaká. Maar het lag buiten zijn handen. Toen Milan besloot om Kaká te verkopen, was Real natuurlijk een zeer goede optie.'
Kaká was een van de topaankopen in het tweede Galactico-tijdperk van Florentino Pérez, die in de zomer van 2009 verder onder meer Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Xabi Alonso en Rául Albiol aantrok. Kaká liet in Spaanse dienst zeker nog mooie dingen zien, maar zijn Milan-vorm haalde hij (mede door blessureleed) nooit meer. Vier jaar na zijn komst werd zijn toen nog twee jaar doorlopende contract ontbonden.
Kaká keerde nog even terug naar Milan. 'Dat was natuurlijk een heel mooi moment, want niemand wilde dat hij ooit was weggegaan', besluit Paolillo. 'Al vanaf 2011 probeerden we om Kaká terug naar Milaan te brengen, maar het was alleen mogelijk dankzij de vriendschap tussen Galliani en Pérez. Omdat het contract in 2013 verscheurd mocht worden, kon Milan hem transfervrij binnenhalen.' Kaká speelde nog één seizoen voor Milan, maar was niet meer de Kaká die de Milan-fans gewend waren. De Braziliaan had zijn beste tijd simpelweg gehad en sloot in december 2017 zijn loopbaan af. Niet in Milaan, zoals hij had gewenst, maar bij Orlando City. Wat blijft zijn de herinneringen van de eerste periode in San Siro. Een periode die als het aan Kaká had gelegen nooit was opgehouden.
Scoreverloop:
5. Ronaldo 1-0
22. Kaká 1-1
37. Kaká 1-2
59. Rooney 2-2
90. Rooney 3-2
Manchester United: Van der Sar; O'Shea, Brown, Heinze, Evra; Fletcher, Carrick, Scholes; Ronaldo, Rooney, Giggs
AC Milan: Dida; Oddo, Nesta, Maldini (46. Bonera), Jakulovski; Ambrosini, Pirlo, Gattuso (53. Brocchi); Kaká, Seedorf; Gilardino (84. Gourcuff).
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login