De spookgoal van Frank Lampard die het voetbal veranderde

Reacties

Huidig Chelsea-manager Frank Lampard kwam in zijn spelersloopbaan tot 106 interlands voor Engeland en eindigde op 29 doelpunten. Eigenlijk maakte hij er dertig, maar vandaag tien jaar geleden was de middenvelder (en daarmee de Engelse nationale ploeg) het slachtoffer van een scheidsrechterlijke dwaling. Het was wel een dwaling met positieve gevolgen voor de voetbalwereld.

De spookgoal van Frank Lampard die het voetbal veranderde

Engeland stond in de achtste finales van het WK in Zuid-Afrika op een 2-1 achterstand tegen Duitsland, toen Lampard een stuiterende bal voor zijn voeten kreeg. Hij passeerde de ver uit zijn doel staande Manuel Neuer met een lob en zag de bal via de onderkant van de lat binnenvallen. Lampard liep al juichend weg, maar zag tot zijn verbazing dat de scheids- en grensrechter niet hadden gezien dat de bal de doellijn was gepasseerd. Doelpunttechnologie was er nog niet, laat staan een VAR. De wedstrijd werd hervat alsof er niets was gebeurd.

Dit had iedereen kunnen gebeuren. Helaas gebeurde het bij ons

De misser van Jorge Larrionda en zijn assistenten zal voor altijd bekendstaan als een van de grootste sportieve diefstallen aller tijden. De bal was niet zo'n beetje over de lijn geweest, maar een heel stuk. 'Ik stond op de juiste plek, maar het ging gewoon te snel en ik zag het niet goed', blikte grensrechter Mauricio Espinosa later nog eens terug in El País. 'Ik ben er erg verdrietig over, want we hadden ons zo goed voorbereid op het WK. Maar dit had iedereen kunnen gebeuren. Helaas gebeurde het bij ons.'

Lukas Brud is de algemeen directeur van de IFAB, de organisatie die de regels in het voetbal bepaalt. Hij zat tijdens Duitsland - Engeland, dat uiteindelijk in een 4-1 overwinning voor Die Mannschaft eindigde, op de tribune in Bloemfontein. 'Al een paar seconden na het moment kreeg ik een sms'je dat het een doelpunt was. Toen wist ik dat we iets moesten veranderen', vertelde Brud aan PA.

'In een wedstrijd op het WK, tussen Duitsland en Engeland, werd een duidelijk doelpunt niet gegeven', vervolgde Brud. 'Iedereen wist wat er was gebeurd, de enige persoon die het niet wist was de scheidsrechter. Het menselijk oog kan niet altijd het juiste antwoord geven. Uiteindelijk zouden we wel naar doellijntechnologie zijn gegaan, maar wie weet hoelang dat zonder dit moment nog had geduurd? Dat is een goede vraag.'

Stroomversnelling
Al in 1999 werd er bij de IFAB voor het eerst gesproken over doellijntechnologie, al stond het hierna jarenlang op een laag pitje. Na de spookgoal van Lampard werd er haast gemaakt en kwam de boel in een stroomversnelling. In oktober 2010 mochten dertien bedrijven hun systeem presenteren bij de FIFA. Een jaar later begonnen de tests van acht bedrijven, waarna er twee systemen overbleven: Hawk-Eye en GoalRef. Bij het WK van 2014 werd de doellijntechnologie vast gebruikt.

Dat het systeem niet honderd procent foutloos is bleek eerder deze maand nog, toen een treffer van Sheffield United tegen Aston Villa niet werd toegekend. Hawk-Eye Innovations kwam met uitgebreide excuses en stelde dat deze mate van blokkeren in negenduizend wedstrijden nog nooit eerder was gebeurd. Dat klopt, de technologie blijkt over het algemeen erg goed te werken. Met dank aan Lampard, want zonder zijn goal zaten we nu wellicht nog steeds in de wachtkamer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.