'De waarheid achter Afonso Alves'
Hij was een gevierde topscorer in de Eredivisie en werd ooit bezongen als een fenomeen. Maar uiteindelijk verliet Afonso Alves (27, foto) met pek en veren SC Heerenveen en de Eredivisie. Nog maar een jaar geleden werd hij ontmaskerd als een ordinaire geldwolf zonder principes die koos voor de miljoenen van het Engelse Middlesbrough. Het contract dat hij op 23 december
2007 had getekend bij het Nederlandse AZ lapte hij immers zonder enige wroeging aan zijn laars.
Het leverde vooruitlopend op de arbitragezaak tussen AZ en Alves vernietigende commentaren op over het karakter van Alves. De spits was al veroordeeld zonder proces. De advocaat die hem daarna verdedigde tijdens de arbitragezaak kreeg een soortgelijke behandeling. De Amsterdamse raadsman Pim de Vos werd zelfs bedreigd door supporters omdat hij het had gewaagd Alves te verdedigen.
In zijn pas uitgekomen boek Advocaat of maffiamaat? wijdt de advocaat er een hoofdstuk aan. Hij geeft een mooie blik over de krachten die de laatste maanden speelden rond een weinig geschoolde Braziliaanse voetballer.
Afonso Alves meldde zich eind januari 2008 - vier uur vóór de arbitragezaak tussen AZ en hemzelf met zijn Braziliaanse advocaat Ribeiro op het kantoor van De Vos in de PC Hooftstraat te Amsterdam. Geadviseerd door twee zaakwaarnemers had de Braziliaan in drievoud een contract getekend om bij AZ te gaan spelen. De zaak leek zo klaar als een klontje.
Zo dacht Pim de Vos er aanvankelijk ook over. In de door Alves ondertekende verbintenis was echter speciaal een apart artikel opgenomen dat de speler bij het totstandkomen van het contract was bijgestaan door zijn advocaat Ribeiro. Dat artikel stond er niet voor niets in. Alves begreep niets van contracten en zeker niet van een exemplaar dat in het Engels was opgesteld.
Alves had in zijn jeugd niet eens de lagere school afgemaakt en was met moeite de Portugese taal machtig. Het foutloos intikken van een Portugees sms'je was al een probleem. Dat maakte Alves op dat moment ook niet uit. Hij kon veilig een contract tekenen zolang zijn advocaat en vertrouwensman Ribeiro het nog niet had goedgekeurd. Dat was tot drie keer toe duidelijk gemaakt, net zoals er op elke bladzijde van het contract een plaats was gereserveerd voor de handtekening van Ribeiro.
Voor de buitenwereld had Alves vanzelfsprekend alles tegen. Hij had getekend bij twee clubs en was voor de publieke opinie een Braziliaan zonder moraal die zijn zakken probeerde te vullen. Dat Ribeiro al jaar en dag de adviseur was van Alves en zijn familie, was nauwelijks bekend, evenmin dat AZ het conceptvoorstel niet in eigen bezit had. Het in drievoud ondertekende document was meegegeven aan een van de twee van de zaakwaarnemers. Dat impliceerde al dat zelfs AZ het document niet bepaald behandelde als een bindende overeenkomst, zo concludeerde Pim de Vos.
Uiteindelijk werd de zaak in juli 2008 door mr Bert Kingma, de advocaat die de zaak overnam van Pim de Vos, gewonnen: de arbitragecommissie besliste dat Afonso Alves geen bindende overeenkomst had getekend bij AZ. Soms is het maar goed dat de rechtspraak niet de onderbuikgevoelens van de massa volgt en dat er in deze voetbaljungle ook bescherming is voor tekenzieke en naïeve Braziliaanse topscorers.
Taco van den Velde