Debutant Guiu (17) redt Barcelona met historisch snelle goal

De zeventienjarige Marc Guiu heeft voor Barcelona het vierde puntenverlies van het seizoen in La Liga weten te voorkomen. De debutant brak de ban tegen Athletic de Bilbao, dat uit tegen de kampioen zo lang overeind bleef.

Barcelona
Barcelona
1 - 0
Athletic de Bilbao

Guiu werd door Xavi in de 79ste minuut binnen de lijnen gebracht. De coach kon bij het forceren van de openingstreffer geen beroep doen op Robert Lewandowski, die net als Frenkie de Jong geblesseerd toekeek vanaf de tribune. Het invallen was een prachtig moment voor de door Barça opgeleide Guiu. Dat moment kreeg een nog veel mooier vervolg. Hij stond nog geen minuut binnen de lijnen en het was al raak. De jonge aanvaller werd met een steekpass gelanceerd door João Félix en klopte vervolgens Unai Simon: 1-0. Hij scoorde 34 seconden na zijn entree. Nooit scoorde een debutant sneller in La Liga. Het was het beslissende moment in een wedstrijd waarin Barcelona het zwaar had.

Barça was vooraf al gewaarschuwd voor de defensieve kracht van Athletic. De Basken hadden in de eerste negen speelrondes slechts negen treffers geïncasseerd, minder dan bijvoorbeeld Barcelona. Athletic was in de eerste helft uitstekend overeind gebleven. Sterker, Athletic had de beste mogelijkheid gehad. Nico Williams was op slag van rust met een schot richting de verre hoek op Marc-André ter Stegen gestuit. De Duitser had de bal met zijn linkerbeen knap weggetikt.

Xavi had tot de zestigste minuut gewacht met het inluiden van een slotoffensief. De trainer had dat ingeluid met het inbrengen van de zestienjarige Lamine Yamal voor controleur Oriol Romeu. De jonge aanvaller had even voor de gouden minuut van Guiu nagelaten om Barcelona van dichtbij op voorsprong te zetten.

Het was dus niet Yamal maar Guiu die uiteindelijk opstond als redder in nood. Door de late goal van de invaller heeft Barcelona de achterstand op koploper Real Madrid weer teruggebracht tot één punt. Girona staat als nummer twee tussen de twee grootmachten in. Zaterdag speelt Barça thuis tegen Real.