Deze statistiek onderstreept de defensieve stabiliteit van Ajax tegen Aston Villa

Ajax speelde donderdag in de achtste finale van de Conference League doelpuntloos gelijk tegen Aston Villa, maar kan terugkijken op een behoorlijk optreden. De nummer vier van de Premier League kwam er in offensief opzicht niet aan te pas in de Johan Cruijff Arena. Deze statistiek onderstreept dat.

Ajax
Ajax
0 - 0
Aston Villa
Aston Villa

Over de verdediging van Ajax is dit seizoen veel gezegd en geschreven. De systeemwijziging van John van 't Schip lijkt goed uit te pakken, want de Amsterdammers hielden voor de tweede keer op rij de nul. Net als tijdens de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Utrecht hoefde Diant Ramaj geen doelpunt toe te staan. Databureau Opta becijferde dat Aston Villa tot een xG (expected goals) van 0.21 kwam.

De laatste keer dat de tegenstander van Ajax een lager xG liet noteren, was op 23 januari 2023. In het KNVB-bekerduel met FC Den Bosch kwam de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie toen tot een xG van 0.17. Door doelpunten van Dusan Tadic en Kenneth Taylor zouden de Amsterdammers met 0-2 winnen.

Kaplan
Ahmetcan Kaplan, die het hoogste cijfer ontving, is een belangrijke factor in de defensieve stabiliteit van Ajax. In de 234 minuten met de Turkse verdediger op het veld kreeg de ploeg van Van 't Schip slechts een doelpunt tegen. Het gemiddelde met Josip Sutalo op het veld is een stuk minder. Speelt de Kroaat, dan krijgt Ajax gemiddeld iedere 44 minuten een tegendoelpunt.